Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix

Allt yngre barn använder internet

Barn börjar använda internet i allt lägre åldrar, visar en ny undersökning. För fem år sedan var den genomsnittliga debutåldern nio år, i dag är den kring tre till fyra år.

Ann Katrin Agebäck, kanslichef vid Medierådet, säger att barn snabbt lär sig ny teknik.

– De gör ganska enkla saker, de spelar framförallt spel, tittar på videoklipp, ritar och målar. De gör aktiviteter som innebär enkla klapptryck.

Att använda datorer blir allt mer populärt bland små barn. Medierådet har undersökt hur ofta barn kommer i kontakt med olika medier. Den nya studien visar att så kallade nya medier, som internet, går kraftigt nedåt i åldrarna.

För fem år sedan var den genomsnittliga debutåldern för internet nio år. I dag ligger den kring tre till fyra år, enligt Medierådet.

– Vi lär oss mest om datorn, var man ska trycka, hur man stänger av och sätter på och hur man ska skriva, säger några sjuåringar som Ekot pratat med om hur de använder datorer.

Ann Katrin Agebäck vid Medierådet säger att många små barn har egen medieutrustning som dom har fått av sina föräldrar. Och just föräldrarnas uppmuntran spelar en särskild roll för barnens intresse för internet, enligt henne.

– Barn till föräldrar som är under 30 år verkar använda den här typen av medier i betydligt större omfattning än de som har lite äldre föräldrar. Det är också en föräldragrupp som själva har växt upp med nätet och datorspel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".