Georgiens president Micheil Saakasjvili.

Georgiens framtid på spel

Ännu en rosornas revolution har fått en ledare med rötterna i Sovjetunionen på fall. Natten till torsdagen försvann Aslan Abasjidze från Adzjarien. Den autonoma regionen Adzjarien ska dock inte förlora sin autonomi, lovade den georgiske presidenten idag. Istället kommer nyval hållas.

I adzjariska huvudstaden Batumi samlas nu georgiska ministrar och presidenten Micheil Saakasjvili. Efter att ha tackat Ryssland för hjälpen att lösa konflikten mellan centralmakten och den autonoma regionens ledare utan våld  sa presidenten att det här bara var första steget mot ett totalt enande av hela Georgien.

Visst självstyre i Adzjarien
Den autonoma regionen Adzjarien ska behålla visst självstyre och nyval ska hållas. Att införliva utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchasien blir en svårare uppgift för presidenten.

Båda bröt sig loss från Georgien efter krig med många tusen dödade. Hårdast är motståndet i Abchasien, där invånarna inte deltagit i några georgiska val och sagt sig föredra att tillhöra Ryssland framför Georgien.

Delar av Sydossetien deltog i presidentvalet i januari och Saakasjvili var på valturné i området. Men ossetierna vill hellre ingå med Nordossetien på den ryska sidan gränsen än att införlivas i Georgien.

Skeptiska abschasier
Mer än en halv miljon etniska georgier flydde från Abchasien under kriget för tolv år sedan. Abchasierna har reagerat ilsket på president Saakasjvilis tal i Batumi i natt.

Varje försök att exportera rosornas revolution till Abchasien är dömt att misslyckas, förklarade utbrytarrepublikens försvarsminister i en telefonintervju med nyhetsbyrån Interfax.

Han beskrev det som hänt i Adzjarien som en show med skottlossning i luften. Abchasier är inte georgier, vi skjuter för att träffa, förklarade ministern till Interfax.

Under natten förekom skottlossning kring Aslan Abasjidzes residens, men det är oklart varför. Abasjidze sa i Moskva i morse att han valde att lämna landet för att undvika blodspillan. Han påstod att georgiska trupper stod vid gränsen och att det var risk för väpnade sammanstötningar.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".