Kommuner i kris säger upp personal

Kommunernas ekonomiska problem  försämras enligt Kommunförbundets senaste statistik och ute i kommunerna pågår diskutionerna hur ekonomin ska räddas.

Åstorps kommun i Skåne beräknar att underskottet i år går mot 7,5 miljoner och 12 miljoner nästa år. Och det tvingar kommunen att säga upp personal, säger det socialdemokratiska kommunalrådet i Åstorp Jan Nilsson till Ekot

För Gotlands kommun ser det också allt kärvare ut - den senaste prognosen där pekar på 112 miljoner kronor i underskott i år. Och för att rädda ekonomin planerar kommunen att sälja fastigheter, säger socialdemokraten Jan Lundgren som är kommunstyrelsens ordförande i Gotlands kommun.

Bilden av landets kommuner är långtifrån enhetlig - hur det ser ut med ekonomin varierar från kommun till kommun. Men som helhet går landets kommuner från ett överskott förra året till en stort underskott i år. Det här visar dom senaste beräkningarna från Kommunförbundet, som i detalj presenteras i nästa vecka.

Förklaringen är dels att tidigare beräkningar av skatteunderlaget visat sig alltför optimistiska, dels att regeringen i vårbudgeten föreslår indragna statsbidrag till kommunerna på 2,6 miljarder som nu får mycket kritik från kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista