Utförsäljning av kassaservice vållar strid

Uppdaterad 16:55
Striden om Svensk Kassaservice tog ny fart på torsdagen sedan regeringens utredare föreslagit att Posten ska slippa ansvaret för betaltjänster i hela landet. Facket vid Posten tillhör dem som tycker att det är ett dåligt förslag att låta bankerna och handeln ta över.

– Som det är nu att Posten ska pynta in pengar i kassaservicen är ingen hållbar situation. Den lösningen kan man inte ha år efter år. Vi har ställt krav på att staten, som ägare, får skjuta till pengar. Det andra alternativet är att man tar betalt av bankerna, säger Sekos förbundsordförande, Janne Ruden.

De svenska butikerna kan mycket väl ta över kassaservicen från Posten men det kommer att kosta för staten, anser Walter Sköldefors, vice vd på Svensk Handel. Han säger att branschen inte accepterar lika dåliga villkor som när butikerna tog över Postens brev- och pakethantering för några år sedan.

– Är det så att man vill att vi ska leverera tjänsten så får man betala för dem också naturligtvis. Betalar man inte för den så får man inte tjänsten. Så enkelt är det, säger Walter Sköldefors.

Hur mycket ska ni ha då?

– Det får vi räkna på i så fall. Det kan variera mellan olika butiker i så fall.

Bankerna är avvaktande sina kommentarer. Nordea vill inte säga någonting över huvudtaget. På Föreningssparbanken har man förståelse för att verksamheten måste förändras.

– Jag tycker det är viktigt att man försöker förändra, säger Föreningssparbankens vice vd Ingrid Persson.

I förslaget ligger också att lägga över det här på banker och handel. Hur ser du på det?

– Jag ser det inte som att man lägger över någonting på banker och handel. Vi på Föreningssparbanken har våra kunder och de tar vi ansvar för. En del av våra kunder har vi låtit Svensk Kassaservice på entreprenad utföra viss service åt men om det försvinner får vi ju ta hand om de kunderna själva, säger Föreningssparbankens vice vd Ingrid Persson.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se
Michael Österlund
michael.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista