EU-ministrar diskuterar straff för budgetsyndare

Frågan om hur medlemsländer i EU, som missköter sin ekonomi, ska bestraffas är huvudämnet när EU:s finansministrar i dag möts i Luxemburg.

Sveriges finansminister Anders Borg varnade strax innan mötet för uppmjukade förslag.

– Vi tycker det är viktigt att inte vattna ur de förslag som finns på bordet. Det gäller naturligtvis tillämpningen av de här räntebärande sanktionerna och beslutsprocessen.

De räntebärande sanktioner Anders Borg talar om gäller länder som bryter mot regeln om att ett lands budgetunderskott inte får vara mer än tre procent. Länder som bryter mot den regeln ska deponera pengar och frågan är om länderna ska få ränta på de pengarna.

Det Anders Borg säger om beslutsprocessen går ut på om det ska vara enkel eller kvalificerad majoritet när det fattas beslut om att straffa ett land. Med kvalificerade majoritet blir det lättare att undgå straff.

Bakom alla de här detaljerna är förstås huvudfrågan vad ett land som missköter sig ska få för straff. Indragna EU-bidrag är en sak som har nämnts.

EU:s särskilda ekonomiska styrgrupp under ledning av EU:s ordförande Herman van Rompuy har nu arbetat några månader. Mötet här i Luxemburg är det sista för finansministrarna i den här frågan.

På EU:s toppmöte nästa vecka ska regeringscheferna diskutera det finansministrarna kommer överens om. Misslyckas finansministrarna blir det regeringscheferna som får försöka göra upp om hur ett land som missköter sin ekonomi ska bestraffas.

Herman Melzer

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista