Statlig utredning:

Unckel kräver bättre beredskap mot snöoväder

Förra vinterns tågkaos var oacceptabelt. Det behövs en lång rad förbättringar för att det inte ska hända igen. Det är slutsatsen i en utredning om vinterberedskapen inom järnvägen, som lämnades till regeringen i dag.

Stockholms landshövding Per Unckel har hållit i utredningen.

– Det var hemskt besvärligt för en massa resenärer och det var företag som inte fick fram sina leveranser i tid. Det var oacceptabelt stökigt, säger Per Unckel.

Hur kunde det bli så?

– Det är flera orsaker. Vi har för lite spår, för dåligt underhåll, grejerna är nedslitna, så vid minsta störning går mycket på tok. Sedan har vi dålig beredskap, vi har avvvecklat snöplogslok, tågen isades ned och vi hade för lite avisningskapacitet. Och sen var det dessutom dålig koordination mellan de olika aktörerna, somligt var rätt dåligt skött om man ska vara uppriktig, säger utredaren Per Unckel.

Att somligt var rätt dåligt skött kan nog många resenärer skriva under på.

Tiotusentals resenärer drabbades av stillastående tåg och inställda avgångar i vintras, och många klagade över bristen på information.

Emma Löfgren berättade i Ekot i februari i år, om en tågresa som skulle gått från Stockholm till Skövde.

– Halv tolv gick vi på, sedan åkte vi runt till Hallsberg, där hade tåget innan kört fast och vi fick vända. Halv sju i morse kom vi tillbaka hit. Och så har vi blivit ombokade till ett tåg som vi inte vet om det går. De har inte gått ut med någon information, det finns ingen att kontakta.

- Du ser ju kön här. Den är hundra meter och det är tre personer som jobbar med att boka om biljetterna. Det är kaos helt enkelt.

För att undvika att den senaste vinterns tågkaos upprepas behövs enligt utredningen mer investeringar i järnvägen, mer underhåll, och en bättre beredskap med fler snöplogslok och bättre möjligheter att isa av frusna tåg. Informationen till resenärerna behöver också förbättras.

Och en sak till.

- Efter varje kris gör vi en lista på saker som måste genomföras och sen görs inte det. Så det viktigaste förslaget är nog att Trafikverket ska rapportera till regeringen varje höst om hur läget är och vilka åtgärder som vidtagits.

Och vissa åtgärder kan genomföras redan nu, säger Per Unckel.

- Överst på listan är nog att hålla beredskapen på en tillräckligt hög nivå, att hålla kontakt med varandra och att informera resenärerna. Det är egentligen rätt enkelt och handlar bara om disciplin, enligt regeringens utredare Per Unckel.

Tove Svenonius

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista