Lärarfacken välkomnar yrkeslegitimationer

Lärare ska få en egen yrkeslegitimation, enligt ett lagförslag från regeringen. Bara lärare och förskollärare med legitimation ska kunna få fasta anställningar och sätta betyg. Lärarfacken är positiva till det nya systemet.

Ordföranden i Lärarnas riksförbund, Metta Fjelkner, säger att de har slagits länge för detta.

– Vi har kämpat för det här i Lärarnas riksförbund i åtminstone 20 år och nu äntligen är vi här. Jag hoppas verkligen att det kommer att löpa hela linan ut, säger Metta Fjelkner.

Tror du att det här kommer att ha betydelse när det gäller framtida lönerörelser och löneutvecklingen för lärare?

– Det måste jag naturligtvis hoppas att det är på det viset. Skam vore väl annars. Men i första hand handlar det här om att öka läraryrkets status.

Det nya systemet med att lärare med examen ska kunna få yrkeslegitimationer ska börja gälla 2012.

Fast anställda som är obehöriga får fortsätta jobba, men bara sätta betyg fram till 2015. Efter det ska betygssättningen ske tillsammans med en legitimerad lärare. Tanken är att sätta press på skolor och kommuner att vidareutbilda sina obehöriga lärare.

Regeringens syfte med den här reformen är att höja kvalitén på lärarkåren.

Lärarfacken är alltså positiva, men ser också brister. Det handlar dels om att fritidspedagoger, yrkeslärare och modersmålslärare inte omfattas, dels om att det inte satsas tillräckligt med pengar för att utbilda obehöriga lärare, så att de kan få en legitimation.

– Det är klart att ett smolk i glädjebägaren är att det är en kort övergångsperiod på bara tre år, säger Eva-Lis Sirén, som är ordförande i Lärarförbundet.

Menar du att det inte räcker?

– Risken finns att reformen är underfinansierad. Här krävs naturligtvis att man kan frigöra lärare så att de kan ge handledning och få en utbildning kring det här. Men framför allt att det finns pengar till att utbilda de som i dag inte har en lärarexamen men ändå har fast anställning. Det är en viktig kvalitetsfaktor, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

Bengt Hansell

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista