Fortsatt gott om lediga jobb

Trots nedgången i ekonomin står arbetsmarknaden fortsatt stark, det visar Arbetsmarknadsstyrelsens januarisiffror. Bortsett från toppnoteringen för ett år sedan, anmäldes under januari i år fler lediga platser till arbetsförmedlingen än under någon annan enskild månad de senaste tio åren.
I januari i år anmäldes 42 000 lediga platser till landets arbetsförmedlingar - det är den näst högsta siffran på tio år - den högsta noteringen gjordes i januari förra året. En liten reservation gör dock AMS - det stora antalet lediga platser kan ha påverkats i positiv riktning av att företag sedan i höstas själva kan annonsera direkt hos arbetsförmedlingarna. De nya jobben i januari var fanns framförallt inom vård och omsorg, hälso och sjukvård, transporter, och något inom handeln - enligt AMs hade 80 procent arbetsgivarna fått tag i arbetskraft att anställa. Den öppna arbetslösheten låg i januari på 4.4 procent - det är fortfarande lägre än för ett år sedan. Den ökade bland män och ungdomar, men minskade bland kvinnor - även de deltidsarbetslösa blir färre. Under våren räknar dock AMS med att arbetslösheten som en följd av den stora mängden varsel det senaste året börjar öka - och förbereder därför sedan en tid tillbaka en utökning av de arbetsmarknadspolitiska programmen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista