Krisgrupp ska hantera bränslefrågan

Frankrike har nu börjat tulla på sina oljereserver på grund av strejkerna vid landets oljeraffinaderier, enligt landets beredskapsmyndighet. Över tusen bensinstationer är utan bränsle och konflikten tycks bara trappas upp.

– Det råder ingen brist på bränsle, utan problem med logistiken, leveranserna, sade Frédéric Lefebvre, talesperson för regeringspartiet UMP efter ett krismöte hos president Sarkozy på förmiddagen i Elyséepalatset.

Men vilka trodde honom? Hans uttalande om hur fackliga företrädare står med breda leenden i tv och manar folk att bunkra, vittnade snarare om nervositet.

Regeringen har nu skapat en krisgrupp mellan vissa ministerier för att hantera bränslebristen och de alltmer våldsamma ungdomsprotesterna. Sannolikt börjar president Sarkozy bli rejält orolig. 

På onsdag skulle senaten klubba igenom de sista detaljerna i pensionsreformen med den höjda pensionsåldern, men texterna är många och förmodligen skjuts beslutet upp någon eller några dagar. Det är inte heller bra för president Sarkozy, som vill få reformen i hamn.

Arbetarna på landets tolv oljeraffinaderier strejkar sedan över två veckor. Dessutom har lastbilschaufförerna inlett maskningsaktioner, oljedepåerna är blockerade och hundratals tankbilar står stilla.

Polis sköt i morse med tårgas mot ungdomar utanför en blockerad skola, affärer har plundrats och facken har utlyst en ny generalstrejk i morgon, vilket innebär störningar även i kollektivtrafiken.

Alice Petrén, Paris

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista