ECB-chef slutar nästa sommar

Chefen för den Europeiska centralbanken, Wim Duisenberg, tänker lämna sin post den 9 juli nästa år. Beskedet intensifierar den hårda politiska maktkampen om vem som ska ersätta honom.
Redan innan Wim Duisenberg tillsattes 1998 var det bråk om vem som skulle komma efter honom, trots att han fomellt utsetts att leda banken ända fram till 2006. Först efter att Wim Duisenberg själv sagt att han av åldersskäl inte tänkte sitta hela perioden, släppte Frankrikes president Jaques Chirac kravet på att det skulle vara en fransman som blev euroländernas första centralbankschef. Det ryktades om en hemlig överrenskommelse om att Frankrikes nuvarande centralbankschef Jean-Claude Trichet, skulle ta över efter halva tiden, alltså i år. Men Duisenberg har hela tiden sagt att det är han själv som bestämmer när han ska gå. Och när han nu gör det så gör han det på sin egen 68:årsdag, några månader efter halvtid. Men det är högst oklart om det verkligen blir Trichet som kommer att bli hans efterträdare. Trichet misstänks nämligen ha varit inblandad i en penningtvättsskandal i början av 90-talet i banken Credit Lyonnais.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista