Rysslands WTO-medlemskap kan stoppas

Rysslands ansökan om medlemskap i världshandelsorganisationen WTO kan stoppas av grannlandet Georgien. Eftersom Georgien redan är medlem i WTO kan man blockera Rysslands inträde.

Georgien uppmanar Ryssland att lösa tullfrågorna längs de båda ländernas gemensamma gräns. Ryssland erkänner de båda georgiska utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien som självständiga stater medan Georgien betraktar områdena som sina egna.

Det betyder att tullverksamheten mellan Ryssland och utbrytarrepublikerna sker långt från georgiskkontrollerat territorium. Georgien vill nu ha en överenskommelse med Ryssland om tullfrågan innan ett ryskt inträde i världshandelsorganisationen WTO blir verklighet.

Ryssland, som under 17 år väntat på WTO-medlemskap, kallar det georgiska utspelet för absurt och utan hänsyn till den förändrade verkligheten i regionen.

Den ryska ansökan till WTO har på senare tid fått ett allt starkare stöd från inte minst USA, även om den ryska sidan fortfarande anses göra för lite för att komma till rätta med piratkopiering och falska amerikanska varor.

Georgien har som WTO-medlemsland formellt möjlighet att blockera den ryska ansökan. Men den georgiska regeringen har vid upprepade tillfällen lovat att inte stoppa de ryska ansträngningarna.

Om de båda sidorna verkligen vill lösa problemet finns det redan en färdig modell mellan Moldavien och Ukraina där EU bistår med gränsassistans i en liknande konflikt.

Fredrik Wadström, Moskva

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista