EU

Socialdemokrater vill frysa ut extrema partier

2:30 min

De etablerade politiska partierna i Europa bör tillsammans frysa ut högerextrema rörelser, och absolut inte samarbeta med dem, säger nu de europeiska socialdemokraternas paraplyorganisation, PES.

Marita Ulvskog är vice ordförande för socialdemokraterna i EU-parlamentet, och hon menar att det handlar om att inte ge legitimitet åt extrema partier.

– Vi ska naturligtvis ta debatter, men vi ska inte suga upp deras politiska idéer och förslag och anpassa oss till dem. Det tycker jag är alldeles självklart, och det är väl det som inte är riktigt självklart just nu när vi ser till exempel den holländska regeringen som bygger på ett extremt parti som är främlingsfientligt, säger Marita Ulvskog.

Till stor del är det framgångarna för Geert Wilders islamfientliga parti i Nederländerna som har fått de europeiska socialdemokraterna att nu gå ut med sitt krav: att alla etablerade partier i Europa ska säga nej till alla former av samarbete med högerextrema partier.

Marita Ulvskog tror att idén kan få stöd från bland annat liberaler, gröna partier och vänsterpartier på europeisk nivå.

Den konservativa EPP-gruppen i EU-parlamentet vänder sig dock emot socialdemokraternas förslag, säger vice ordförande Gunnar Hökmark.

– Jag förutsätter att Socialdemokraterna i Sverige, socialdemokraterna i Danmark och socialdemokraterna i Tyskland har vett att dra gränsen vid att arbeta och samarbeta med extrema partier. Den debatten måste föras i varje enskilt land, inte med EU som något slags överdomstol. Det är inte det EU är till för, säger Gunnar Hökmark.

I Belgien har de etablerade partierna i 20 år konsekvent sagt nej till alla förslag från det främlingsfientliga partiet Vlaams Belang.

Trots utfrysningen har det politiska etablissemanget ändå delvis kopierat det främlingsfientliga partiets förslag.

Senast gällde det förbudet mot att bära heltäckande slöja, som från början var ett förslag från Vlaams Belang, men det gäller att hålla mot sådana tendenser, säger Marita Ulvskog.

– Man ska inte anpassa sig, som de har gjort i Belgien och som har skett i Danmark, där man helt enkelt tar över de rasistiska och främlingsfientliga förslagen, antidemokratiska inslag, och gör det till sin egen politik för att man tror att man ska vinna väljare på detta. Man måste ha styrkan att presentera egna förslag som inte är till för att peka ut syndabockar i ett samhälle, säger Marita Ulvskog.

För fyra år sedan valde de slovakiska socialdemokraterna att bilda regering med stöd av ett parti som av många pekas ut som rasistiskt.

– Det har funnits den typen av regeringsbildningar även på vår sida. Därör är det viktigt att markera att här går gränsen: ingenting som har med samarbete att göra, ingenting som har att göra med att säga ja till delar av deras politik, säger Marita Ulvskog.

Jens Möller, Strasbourg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista