Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
Afghanistan

Väpnad opposition sprider sig norrut

"Det är ju krig"
2:26 min

Våldet i norra Afghanistan där de svenska soldaterna är stationerade har ökat kraftigt det senaste året. Från att ha varit en relativ lugn del av landet sker nu attacker dagligen.

Björn-Åke Törnblom, säkerhetsansvarig på Svenska Afghanistankommittén i Kabul, tror att säkerhetssituationen i norra Afghanistan gått in i ett nytt skede.

– Ja, det är instabilt, utanför Mazar-e-Sharif händer det nästan dagligen antingen någon vägbomb eller en attack mot olika militärfordon eller att det träffar någon civiltransport av något slag, säger Björn-Åke Törnblom.

Ihållande eldstrider, vägbomber, dödsfall och skadade: säkerhetsläget i Afghanistans norra provinser har försämrats kraftigt i år. De två sista veckorna i september var till exempel de våldsammaste två veckorna i Balkhprovinsen, där Mazar-i-Sharif ligger, sedan frivilligorganisationernas säkerhetsorgan ANSO började sammanställa säkerhetsrapporter 2006.

Det är talibaner och andra regeringsfientliga grupper som står bakom det ökade våldet. När USA-ledda styrkor inledde en offensiv mot talibanfästen i söder, ledde det till fler talibanattacker i norr.

– Vad som händer i norra Afghanistan är att talibaner och den väpnade oppositionen håller på att etablera sig där uppe. Nu sprider man sig norrut, säger Björn-Åke Törnblom.

Det handlar inte bara om massvandring norrut. Många av motståndsmännen har rekryterats i de nordliga provinserna.

Att de låter sig rekryteras kan till en del skyllas på tidigare misstag från Nato- och Isaf-styrkorna, tror Björn-Åke Törnblom. När civila faller offer skapar det ett missnöje.

Dessutom finns en djupt rotad misstro mot utländsk militär, men också de svaga korrupta afghanska myndigheterna får missnöjet att jäsa över till ren frustration.

Långt ifrån alla tar emot talibanerna med öppna armar. Trots allt låg talibaner och andra motståndsgrupper bakom tre fjärdedelar av alla attacker med civila dödsfall under första halvåret i år.

Fler än tusen civila i Afghanistan har dödads av talibaner i år. Civila drabbas också genom att skolor stängs, att folk inte vågar sig ut och att de som bryter mot talibanernas hårda regler straffas hårt.

För de svenska styrkornas del har eldstriderna varit fler i år än tidigare med dödsoffer och svårt skadade som följd. Björn Åke Törnblom tror att vi får räkna med fler svåra strider i de nordliga provinserna.

– Det kommer vi definitivt att få se. Det är ju krig, säger Björn-Åke Törnblom, säkerhetsansvarig på Svenska Afghanistankommittén i Kabul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".