ÖB Sverker Göransson i försvarsutskottet. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Afghanistan

ÖB: Svenska styrkan fortsätter på samma linje

Reporter Erik Ridderstolpe från riksdagshuset
2:00 min

Vid lunchtid idag avslutades ÖB Sverker Göranssons möte med utrikes- och försvarsutskottet, där han uppdaterat politikerna om läget i Afghanistan. Han säger att han har ambitionen att afghanska styrkor själva ska kunna ta över 2014.

ÖB Sverker Göransson har idag träffat delegaterna både i utrikes- och försvarsutskottet och han har dragit alla detaljer om vad som har hänt den svenska styrkan under lördag till måndag.

Han har gett sin bild av läget till politikerna, något han ser som extra viktigt, eftersom utskotten delvis består av nytillsatta.

Politikerna har fått veta att svenska styrkan fortsätter att samarbeta med afghanerna och deras säkerhetsstyrkor och ÖB sade också att det möjligen kan behövas fler personer i den svenska styrkan, då framförallt sjukvårdspersonal.

ÖB gick inte i detalj in på några krav eller önskemål till politikerna, men sade att den ambition som framfördes på en konferens i Kabul i somras, om att kunna överlåta den militära styrkan till Afghanerna själva till 2014, skulle kunna vara möjlig, även om det är osäkert.

Samtidigt sade han att om Sverige skulle börja dra tillbaka sina trupper från Afghanistan redan nästa år så skulle det få direkta konsekvenser för hur Sverige ska lösa sina uppgifter där.

– Jag har gett uttryck för samma ambition som Kabul-konferensen att de afghanska styrkorna ska börja ta över från 2014. Jag har också beskrivit kvaliteten i de styrkorna för utskottet och utvecklingen av den går saktare än vad vi hoppats på, sade Sverker Göranson till TT.

Han förklarade också att den svenska styrkan fortsätter att mycket bestämt lösa de uppgifter man har.

– De är pressade men gör det på ett mycket bra sätt.

Ännu har inga reaktioner på ÖB Sverker Göranssons föredragning kommit fram, eftersom politikerna har deltagit i en minnesstund för den stupade svenske soldaten.

Men föredragningen har inte handlat särskilt mycket om den kommande propositionen där regeringen vill ha stöd för att utöka styrkan något med helikopter.

ÖB informerar i dag också statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om läget i Afghanistan.


Ekots rapportering om Afghanistanstyrkan:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".