1 av 2
Specialstyrkor utanför parlamentet i Groznyj efter bombattacken. Musa Sadulayev/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik - Tjetjenien

Attentat mot Tjetjeniens parlament

Tre poliser och en civilanställd dödade
1:03 min

I den sydryska delrepubliken Tjetjenien attackerades i morse en eller flera regeringsbyggnader av beväpnade män. Flera säkerhetsvakter ska ha dödats liksom samtliga angripare.

Strax före nio på morgonen lokal tid trängde minst tre beväpnade män in i parlamentet i den ryska delrepubliken Tjetjeniens huvudort Grozny.

Enligt uppgift dödades tre poliser och en anställd i parlamentet vid attacken. Samtliga angripare uppges ha dödats av tjetjenska säkerhetsstyrkor personligen anförda av delrepublikens ledare Ramzan Kadyrov. Ingen av parlamentarikerna rapporteras ha kommit till skada.

I nyhetsrapporteringen under morgonen förekommer också uppgifter om att minst en självmordsbombare ska ha sprängt sig själv till döds vid det tjetjenska parlamentets entré när attacken inleddes.

Dessutom har det rapporterats om en separat attack i en intilliggande byggnad, det lokala jordbruksministeriet, men det kan handla om en och samma händelse.

Tjetjenien, som sedan 1994 härjats av två blodiga inbördeskrig mellan separatister och federala trupper, fortsätter att vara en oroshärd med regelbundna terrordåd mot de Moskva-trogna myndigheterna.

Våldet har på senare år också spritt sig i norra Kaukasus, särskilt till de ryska delrepublikerna Ingusjien och Dagestan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".