Frukostpriset har gått upp

1:59 min

Det är inte bara guldet som blivit dyrare. Råvarupriset för dagens första mål mat har också gått upp. Thorbjörn Ivarsson, råvaruchef på Handelsbanken förklarar.

– Om man tittar på priset för en frukost så har själva råvarukostnaden stigit med 50 procent sedan midsommar. Det här kommer successivt att slå igenom i högre priser.

Vi börjar med det vi dricker till frukost. Kaffe och te ute i butik, café och restaurang har blivit nära 5,5 procent dyrare sedan september 2009 enligt Statistiska Centralbyrån. Bakgrunden är allt dyrare råvaror.

Sedan midsommar har råvarupriset för kaffe ökat med 16 procent. Kakao har däremot blivit något billigare men vill man har socker i koppen blir det dyrare. Sockerpriset har ökat med över 70% sedan i midsommar.

Även den som vill ha rostat eller nybakat bröd på frukosttallriken kan får betala mer för sin smörgås i framtiden. Så här förklarar Stefan Berg, chefsbagare på Valhallabageriet i Stockholm.

– Framför allt skedde det en uppgång på råvarupriset väldigt nyligen från de flesta av våra leverantörer. I slutänden är det stor risk att våra kunder drabbas. Vi försöker göra så gott vi kan för att hålla en bra prisnivå och hålla andra kostnader nere. Vi fortsätter att baka ratioenllt och enkelt.

– Sedan midsommar har vetepriset stigit med 63 procent.Det beror naturligtvis på torkan som var i Ryssland men också i Västeuropa. , säger Thorbjörn Ivarsson på Handelsbanken.

Sedan midsommar har majspriset stigit med 56%, och det är inte bara nåt man äter som frukostflingor utan används huvudsakligen som foder vid kött och mjölkproduktion. Internationellt sett har världsmarknadspriset på mjölk stigit medan grispriet har backat något.

Kommer vi då att ändra våra frukostvanor på grund av att det blir dyrare? Knappast. Då det gäller vad vi äter till lunch och middag är vi väldigt noga med att inte äta samma mat två dagar i rad. Men då det kommer till frukosten är vi väldigt konservativa.

Fråga

Petra Bergman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista