1 av 2
Ett tillfälligt läger i norra utkanten av Paris. Foto: Francois Mori/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik - Romer i Europa
Frankrike

EU backar om utvisade romer

1:53 min

Frankrikes kontroversiella utvisningar av romer ser inte ut att bli i en rättssak i EU. Kommissionären Viviane Reding anser att Frankrikes garantier om att ändra sin lagstiftning och anpassa den till EU-reglerna om fri rörlighet är tillräckliga.

I och med detta undanröjs ett rättshot, men det innebär inte att allt är över. Det är fortfarande en utestående fråga om Frankrike diskriminerade romerna genom att skicka hem tusentals till Rumänien och Bulgarien. På den punkten kvarstår ett hot om rättsliga prövningar från EU gentemot Frankrike, enligt nyhetsbyrån AFP:s källor.

Men förmodligen vill EU nu bara gå vidare.

Paris insisterar på att det inte fanns något rasistiskt i att samla romerna i grupp och utvisa dem, eftersom de befann sig illegalt i Frankrike utan försörjningsmöjligheter.

De mycket intensiva franska påtryckningarna har troligen bidragit till att EU-kommissionen nu backar från sin tidigare kritiska hållning gentemot Frankrike.

Justitiekommissionären Viviane Reding har i efterhand offentligen bett om ursäkt för sin ilska på en presskonferens den 14 september.

"Mitt tålamod tryter. Nu får det vara nog", sa hon upprört.

Mest ilsken var hon kanske över att ha blivit förd bakom ljuset av två franska ministrar, som hade betygat att romer inte var särskilt utpekade att utvisas. Ett cirkulär till franska myndigheter hade då just bevisat motsatsen. En rättslig prövning av Frankrike skulle bli den enda vägen.

Kommissionärens paralleller med deportationerna under andra världskriget gjorde president Sarkozy och den franska regeringen rasande. Det blev för mycket och Vivian Reding inledde sin backningsmanöver.

Frankrikes hållning gentemot romer har förmodligen inte ändrats och försöken att styra morgondagens Europarådsmöte om romer lär vara massiva.

Alice Petrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista