Sida satsar på småföretagande i Afghanistan

"Det är viktigt att folk får sysselsättning"
1:47 min

80 miljoner kronor gå till att utveckla småföretagandet i norra Afghanistan när Statens biståndsorgan Sida satsar på nya projekt. Sverige har inte drivit något liknande projekt i Afghanistan tidigare.

– Det är viktigt därför att det innebär att folk får sysselsättning, folk får inkomster och får man inkomster kan ta hand om sin familj, låta barnen gå i skolan och betala skatter, det är väldigt viktigt, säger Jan Grafström på Sida arbetar med privatsektorutveckling.

Sveriges totala bistånd till Afghanistan uppgick förra året till 588 miljoner kronor och pengarna går bland annat till utbildning, och projekt som rör demokrati och mänskliga rättigheter.

I de nya projekt som Sida nu fattat beslut om blir det mer fokus på småföretagande. Det handlar både om en landsomfattande projekt och om ett mindre projekt i norra Afghanistan där organisationen Hand i Hand arbetar med att minska fattigdomen genom att skapa småföretag. Sida har också fattat beslut om nya pengar till minröjning i Afghanistan.

Afghanistan är ett av de länder som får mest biståndspengar från Sverige. Biståndsrådet Sofia Orrebrink är stationerad i Kabul. Säkerhetsläget i Afghanistan har försämrats den senaste tiden, säger hon.

– Det man ska komma ihåg är att det är krig, men bistånd når faktiskt ut och det ska man komma ihåg, men det kan se olika ut. Jag bor i Kabul och där kan jag se att säkerheten har försämrats, men jag kan ha ett normalt liv. Även i vissa områden i norra provinserna har säkerheten försämrats, säger Sofia Orrebrink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".