Dödsdom i Libyen väcker känslor

Omvärlden har reagerat kraftigt på de dödsdomar som en domstol i Libyen utfärdade mot ett team utländsk sjukvårdspersonal på torsdagen. Sex bulgarer och en palestinier har suttit häktade i Libyen sedan 1999.

”Den här domen är absurd och saknar bevis och rättvisa”. Det sade Bulgariens justitieminister Anton Stankov när han på torsdagen mottog beskedet att en bulgarisk läkare och fem bulgariska sjuksköterskor tillsammans med en palestinsk läkare ska arkebuseras av en exekutionspluton anklagade för att medvetet ha hiv-smittat över 400 libyska småbarn. 

Absurditeten tilltog när det efter några timmar visade sig att den bulgariske läkaren Zdravko Georgiev inte dömts till döden utan till fyra års fängelse men nu inte längre för inblandning i hiv-skandalen utan för svartväxling. Huruvida det fem år långa häktesstraffet ska frånräknas framgick inte. 

Irland är ordförandeland i EU och Irlands utrikesminister, Brian Cowen, meddelade Libyens utrikesminister att ”EU har fastställt allvarliga oegentligheter under rättegången vad gäller de åtalades rätt att försvara sig.” 

Hoppet står nu till att Libyens diktator Muammar Kadaffi ska benåda de dödsdömda. 

EU-kommissionens ordförande Romano Prodi uttryckte EU:s oro över rättegången när han i tisdags träffade överste Kadaffi under dennes första besök i Europa på 15 år. 

Kjell Albin Abrahamson, Wien
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".