"Rödgrön överenskommelse består"

1:51 min

Vänsterpartiledaren Lars Ohly sa vid en träff med journalister nu på förmiddagen att han inte tror på någon uppgörelse mellan Mona Sahlin och Carl Bildt. Han är övertygad om att Sahlin står fast vid den rödgröna överenskommelsen om Afghanistan.

– Mona Sahlin är en av arkitekterna bakom den rödgröna överenskommelsen om Afghanistan, så hon och jag står tillsammans för en överenskommelse som vi tycker är väldigt bra. Det är självklart att det är den som är grunden för Mona Sahlin som oppositionsledare talar med regeringen.

Om det skulle bli en överenskommelse mellan enbart Mona Sahlin och Carl Bildt, skulle det spräcka det rödgröna samarbetet?

– Det kommer inte att bli så. Mona Sahlin talar för den rödgröna överenskommelsen. Ska vi flytta på oss, måste alla tre vara överens, säger Lars Ohly.

Lars Ohly litar helt på att Mona Sahlin håller sig till den rödgröna överenskommelsen om att ta hem svenska soldater som nu krigar i Afghanistan.

Att en svensk soldat dödades i lördags och två skadades svårt igår ändrar inte på det, enligt Lars Ohly.

– Det är naturligtvis oerhört tragiskt och när vi skickar ut svenska soldater till den här typen av oroliga områden så medför det en risk som i värsta fall kan leda till dödsfall. Det vet vi om och det är otroligt tragiskt varje gång det händer. Min slutsats är att vi måste byta strategi, vi måste avbryta det krig som snarare leder till osäkrare förhållanden i Afghanistan, än till säkerhet och fred.

Lars Ohly accepterar att Sverige tar beslut i november om att skicka fler ambulanshelikoptrar men han säger samtidigt att han inte tänker gå med på att acceptera regeringens vilja när det gäller att bara förlänga mandatet ett år.

De tidsgränser som de rödgröna kommit överens om, att börja ta hem soldater 2011 och vara färdiga första halvåret 2013, står fast.

Och Lars Ohly ser det inte heller som de rödgrönas ansvar att hantera Sverigedemokraterna i den här frågan i riksdagen.

– Det är beroende av hur regeringen ser till att få en majoritet för sin politik och det är deras ansvar. Jag har ingen uppfattningar om hur de ska gå till väga, men vill de på allvar diskutera med oss rödgröna, måste de vara beredda att byta från en militär strategi till en civil strategi.

Mari Forssblad

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista