Hårda besparingar väntar kommunerna

Ekonomin för landets kommuner försämras, visar en ny prognos som Kommunförbundet har gjort. Tillsammans går landets kommuner från ett överskott förra året till ett stort underskott i år.

I många kommuner pågår nu diskussioner om vad som ska göras för att få ekonomin under kontroll.

45 varslas i Åstorp
Åstorps kommun i Skåne riskerar ett underskott på 7,5 miljoner i år och 12 miljoner nästa år.

Kommunen tvingas därför säga upp personal, säger socialdemokratiska kommunalrådet Jan Nilsson.

- Vi har varslat om att 45 personer ska få lämna sina jobb, sedan vidtar arbetet med ramar med förvaltningar och nämnder. Var och exakt hur det drabbar kan jag inte säga förrän i november. Men det är helt klart att vi kommer att tvingas att säga upp folk, för det här går inte. Vi kan inte avlöna alla vi har på avlöningslistan idag, säger socialdemokraten Jan Nilsson, kommunalråd i Åstorp.

Förra året gick landets kommuner sammantaget med ett överskott. Kommunförbundets senaste prognos visar att det kommer att vändas till ett stort underskott i år.

Minskade statsbidrag
Det finns flera förklaringar till den här vändningen. Till stor del handlar det om att tidigare beräkningar av skatteunderlaget har varit lite väl optimistiska. Skatteintäkterna har blivit mindre än vad man räknat med.

Ytterligare en förklaring är att regeringen i vårdbudgeten föreslår minskade statsbidrag till kommunerna på 2,6 miljarder kronor.

Bara två vägar
Kommunminister Lars-Erik Lövdén håller med om att läget är tufft för kommunerna i år. För att klara det måste kommunerna spara, säger han.

– Vi har ett väldigt kärvt läge nu i kommun- och landstingssektorn. Det beror i huvudsak på att skatteintäkterna inte ökar lika kraftigt längre. Det ser bättre ut inför 2005 och 2006, men i år är det tufft.

Vad tycker du att kommunerna ska göra?

– Det finns egentligen bara två vägar. Det ena är att öka intäkter och det andra är att pressa kostnader. I år handlar det om ett sparande och gnetande, att hålla igen på utgiftsutvecklingen, att se till att man har en kostnadsutveckling som stämmer överens med intäkterna, säger kommunminister Lars-Erik Lövdén.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista