"Staten bör ta över vårdansvaret"

Sveriges Läkarförbund vill att staten ska ta över ansvaret för sjukvården från landstingen. Förbundet presenterade på torsdagen sina förslag för regeringen.

Läkarförbundet föreslår bland annat att landstingsskatten byts mot en statlig sjukvårdsskatt och att landstingens roll i framtiden enbart blir att producera vård.

– Vi menar att för att vi ska kunna uppnå målet ”vård på lika villkor för alla” måste staten ta över ansvaret för finansieringen och därmed styrningen av sjukvården, säger Sveriges Läkarförbunds ordförande Bernhard Grewin.

Läkarna ger sig in debatten
Med ett sjukvårdpolitiskt program ger sig nu Sveriges läkarkår in i debatten om den hur den svenska sjukvården ska se ut i framtiden.

För att, som man säger, säkra en vård på lika villkor för alla föreslår man en rad åtgärder. Bland annat vill man införa ett nationellt familjeläkarsystem, bygga ut den öppna vården, ha en regional samordning av sjukhusvården och så vill man få bort politikernas detaljstyrning.

Men enligt Sveriges Läkarförbunds ordförande Bernhard Grewin ligger dock grunden till all förändring i hur man finansierar vården. Här vill man se att staten tar över landstingens roll som skatteindragare och beställare av vård.

Föreslår skatteväxling
Man vill därför ha en skatteväxling där landstingsskatten görs om till en statlig sjukvårdsskatt och att landstingen som beställare av vård ersätts med regionala statliga beställarstyrelser som utses av regeringen.

Landstingens roll i framtiden enligt Läkarförbundet blir då att i konkurrens med privata vårdföretag och stiftelser enbart producera sjukvård. Detta menar Bernhard Grerwin skulle höja kostnadseffektiviteten.

Tror inte p någon fördyring
Han tror inte att Läkarförbundets föreslagna reformer kommer att fördyra sjukvården.

– Jag tror egentligen inte att våra reformförslag kostar något särskilt eller medför några fördyringar av vården. Tvärtom kanske det kommer att bli billigare genom att den politiska mellannivån inte kommer att finnas utan det kommer att finnas en statlig politisk nivå, säger han.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista