Bank of England höjde räntan som väntat

I Storbritannien höjde centralbanken, Bank of England, sin styrränta ytterligare idag, med en kvarts procentenhet. Beslutet var allmänt väntat.

Ingen blev förvånad: från BBC:s ekonomireporter till finanskretsar och näringsliv hade alla förutspått att Bank of England skulle komma med sin tredje räntehöjning på ett halvår idag.

En kvarts procentenhet upp, precis som vid de föregående tillfällena, och en styrränta nu på 4,25 procent.


De två tidigare höjningarna har inte lett till någon minskning i britternas iver att låna och konsumera och huspriserna, som redan är rekordhöga, har fortsatt uppåt. Enligt siffror som kom igår från landets största bolåneinstitut går värdet på en medelbostad upp med 1.300 kronor om dagen nu. Bolånandet slår ständigt nya rekord, detaljhandeln också.


Centralbanken konstaterar allt detta i sin kommentar till räntebeslutet och säger att även om inflationen är låg, och ligger väl under det uppsatta målet på 2 procent, så räknar man med att ett inflationstryck kan uppstå.


Den allmänna förväntningen är att Bank of England kommer att fortsätta med sin gradvisa nedkylning genom ett par kvartsprocentiga räntehöjningar till under året.
Och till och med från tillverkningsindustrin där motståndet mot räntehöjningar har varit starkt uttrycktes förståelse för centralbankens räntebeslut.

”Vi välkomnar egentligen inte en räntehöjning på ett så tidigt stadium i vår åtehämtning” sade de, ”men vi förstår att den behövs för den ekonomiska stabiliten på längre sikt.”

Agneta Ramberg, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".