Få överraskningar i EM-truppen

Det var få överraskningar när den svenska EM-truppen i fotboll presenterades i Stockholm på torsdagen. Bara sex spelare skiljer den 23 man starka truppen från det landslag som representerade Sverige i VM 2002.

Enligt förbundskaptenen Lars Lagerbäck borgar det för kvalitet.

– Det finns definitivt en fördel med att flera av dem har varit med om mästerskap tidigare och det är att man får erfarenhet. Det är någonting helt annat än att spela våra andra landskamper. Sedan kan man alltid fundera kring om det skulle behövas mer förnyelse, om det finns spelare som kan komma in med andra kvaliteter. Men jag tror att det är ganska normalt att man omsätter så här många spelare under en två-årsperiod, säger han.

Wahlstedt överraskande
Förbundskaptenerna och parhästarna Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg tycktes fulla av tillförsikt när den nya EM-truppen presenterades.

Något överraskande fanns Erik Wahlstedt från Helsingborg med i truppen.

Förbundskaptenerna satte också frågetecken för bland andra Marcus Allbäck, Johan Mjällby och Michael Svensson som alla har problem med skador.

Annars är det ett erfaret landslag med få allsvenska spelare som kommer att representera Sverige i EM i Portugal i sommar.

Larsson en bonus
I vanlig ordning ville teamet Lagerbäck/Söderberg inte framhäva någon spelare framför en annan, men att Henrik Larsson kommer att finnas med betyder ändå en hel del.

– Det är en av våra toppspelare. Det är en otrolig bonus att han tackar ja, för spelare, ledare och för svenska fotbollsfolket. Det är en härlig kille, en hundraprocentare och även en kompis vid sidan om, säger förbundskapten Tommy Söderberg.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se