ECB lämnar räntan oförändrad

Europeiska centralbankens råd beslöt i dag att lämna räntorna oförändrade. Den viktigaste styrräntan ligger alltså kvar på 2 procent, där den nu legat i elva månader.

Det här var första gången rådsmötet hölls i Helsingfors, och på den efterföljande presskonferensen liknade centralbankens ordförande Jean-Claude Trichét bankens politik vid en kompass.

”Den magnetiska nålen på vår kompass pekar stadigt mot den nordliga polen, mot den pol som heter prisstabilitet. Och prisstabiliteten är och för blir vårt mål”, försäkrade europeiska centralbankschefen Jean-Claude Trichét.

De bedömningar banken gjorde för euroområdet för en månad sedan står fast, menade han. Frågorna han fick handlade ändå om vad som uppfattades som en aningen nytillkommen faktor: risken för inflation med tanke på att olje- och råvarupriserna, i synnerhet oljan, går upp. Ja, sade Trichét, riskerna finns.


- Vi ändrar inte vår bedömning, trots riskern för framför allt höjda oljepriser. Sådana observationer ändrar inte vår uppfattning om att utvecklingen är i balans och att en robust men långsam tillväxt inom världsekonomin är på gång, menade Trichét.

Om viss tillförsikt vad gäller prisstabilitet och tillväxt framöver för euroområdet ändå är förhärskande, uttryckte centralbanksordföranden Trichét i gengäld viss oro för ”det växande antal medlemsländer” som inte iakttar den budgetdisciplin eller genomför de strukturreformer inom nationalhushållningen så som den så kallade stabiltetspakten förutsätter.

Det handlar i klartext om Frankrike och Tyskland med flera stater vars undlåtenhetssynder bidrar till att förtroendet för den uppgång i ekonomin framöver som kan skönjas kanske inte byggs under så starkt som annars kunde vara fallet, menade Jean-Claude Trichét, innan han till sist tackade värdlandet Finland

Bengt Lindroth, Helsingfors


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista