Gata i brand i Yelwa i Nigeria efter sammanstötningar mellan kristna och muslimer.

Över 600 döda i massaker i Nigeria

Antalet döda i den etniska attacken på muslimer i Nigeria, har nu ökat dramatiskt. Nya uppgifter talar om 630 döda, efter söndagens attack i staden Yelwa, men den siffran kan stiga ytterligare.

Tio nygrävda massgravar sprider lukten av död i den lilla avlägsna marknadstaden Yelwa i Nigeria. Den muslimska ledaren och lokala Röda Korset uppger att 630 kroppar har begravts, men många fler kan ha begravts av anhöriga, och hur många sårade som finns, vet ingen.

Konflikten har djupa rötter
Den blodiga attacken i söndags har djupa rötter, som inte går tillbaka till muslimer eller kristna, utan bottnar i att den ena gruppen är boskapsskötare, den andra är bönder, som har gjort anspråk på samma mark.

Men när 48 kristna mördades i en kyrka för två månader sedan, av boskapsskötande muslimer, togs det som intäkt för att hämnas på alla muslimer.

En kristen milis mobiliserades och med automatgevär monterade på jeepar mejades alla muslimer ner längs huvudgatan i Yelwa i söndags, och samtliga hus brändes, liksom en moské.

Muslimer ropar på hämnd
Det är den hämndmassakern som kan ha krävt över 700 människoliv och som kan komma att kräva ännu fler, eftersom muslimer nu i sin tur ropar efter hämnd. Något som tungt beväpnade poliser nu försöker hindra.

Lokala konflikter, som bottnar i traditioner och kultur, har ofta lett regelrätta religiösa strider i Nigeria. Bara under de senaste fyra åren har 10 000 dödats i strider mellan muslimer och kristna.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlbäck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista