Hårda strider i städer i södra Irak

I flera städer i södra Irak har strider pågått mellan koalitionsstyrkorna och den milis som står bakom den unge shiamuslimske ledaren Muqtada al-Sadr. Hårdast har sammandrabbningarna varit kring den heliga staden Najaf, där 41 milismän har dödats enligt en amerikansk militärtalesman.

Det här är den hittills mest omfattande och hårdaste aktionen mot det shiamuslimska upproret i motståndsfästena i södra Irak.

Milisens kontor förstördes
Karbala är en av shiamuslimernas heliga städer, nära Najaf. Där har amerikanska och polska trupper gått in i centrum och förstört milisens kontor.

I och omkring städerna Najaf och Kufa har mycket hårda strider förts med kraftiga förluster för upprorsmännen.

Guvernörsbyggnaden i Najafs utkanter har nu återtagits av amerikanska trupper. En ny guvernör utsågs genast. Han krävde att dom stridande milisgrupperna skulle upplösas.

Ledaren tros gömma sig i en moské
Guvernörsbyggnaden ligger dock flera kilometer från shiamuslimernas heliga platser och moskéer i Najafs centrum. Där inne antas Muqtada al-Sadr gömma sig tillsammans med tungt beväpnade män.

Det skulle dock vara en farlig utmaning mot den muslimska världen om amerikanska styrkor gick in där och öppnade eld bland oersättliga helgedomar.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista