Urholkning av a-kassan drabbar arbetslösa

Allt fler arbetslösa slår i taket för ersättningen från arbetslöshetskassan vilket innebär att allt färre arbetslösa får ut 80 procent av sin lön. Anledningen är att i takt med att lönerna räknas upp har a-kasseersättningen halkat efter.

Utvecklingen är oroande, anser Peter Schönefeldt, kanslichef vid A-kassornas samorganisation som tagit fram de nya siffrorna.

– Det är så att värdet i försäkringen urholkas och därmed legitimiteten att så många som 35 procent inte får de stipulerade 80 procenten, säger han.

Taket är max 730 kronor om dagen
Den som blir arbetslös kan få ut 80 procent av den gamla lönen, i varje fall i teorin. I praktiken blir ersättningen allt oftare mindre än 80 procent eftersom det finns ett tak för ersättningen, maximalt 730 kronor om dagen de första 100 dagarna och därefter och 680 kronor om dagen.

Men i takt med att lönerna räknas upp har a-kasseersättningen hamnat på efterkälken. Senaste höjningen av taket genomfördes halvårsskiftet 2002, då till dagens nivåer. Det blev en förbättring för många, men nu är det åter allt fler som når taket, också i de mera vanliga inkomstlägen, skriver LO-tidningen i sitt senaste nummer.

Många får mindre än 80 procent
För ett och ett halvt år sedan fick var fjärde arbetslös en ersättning som var mindre än 80 procent av sin lön. I den senaste mätningen som A-kassornas Samorganisation gjort visade det sig att mer än var tredje nu slår i taket för ersättningen.

Peter Schönefeldt ser en risk med att fler tvingas söka socialbidrag för att klara sig. Och mycket pekar mot ännu mer urholkning av a-kassan, säger han.

– Det är mer än troligt. Det sker en konstant utveckling i samhället av lönerna genom lönerörelserna och nya avtal. I takt med det urholkas taket.

Så man får skaffa sig en egen försäkring vid sidan av om man ska klara sig?

– Ja, de som har den möjligheten. Men det är ju så att för dem som kanske löper den största risken att bli arbetslösa finns det i princip inga försäkringar, säger Peter Schönefeldt.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista