Centern utesluter EU-motståndare

Centerpartiets verkställande utskott anser att de sex medlemmar av partiet som kandiderar för den tvärpolitiska listan EU-motståndarna ska uteslutas.

Förslaget är lämnat till partistyrelsen som ska fatta beslut på måndag. Orsaken till uteslutningen är enligt partisekreteraren att man inte kan acceptera att personer kandiderar på konkurrerande listor.

I Europaparlamentsvalet i juni kandiderar ett antal personer från flera olika partier på en lista med beteckningen EU-motståndarna. De kallar sig själva för en tvärpolitisk lista, som vill att Sverige ska lämna EU.

Förslag om uteslutning
Sex av personerna på listan är centerpartister och nu kommer alltså centerns verkställande utskott föreslå partistyrelsen att de ska uteslutas. Säger partistyrelsen ja så är dessa sex inte längre medlemmar.

– Du kandiderar ju i praktiken för ett parti som konkurrerar om röster med det egna partiet. Då motverkar man ju centerpartiets röster och det finns det inget utrymme för, säger Jöran Hägglund, centerns partisekreterare.

Accepterat i andra val
En av dem som ska uteslutas är Jörgen Bengtsson, tidigare chefredaktör för Hudiksvalls tidning.

– Centern är inkonsekvent för centern accepterar nämligen tvärpolitiska listor i andra val, till exempel kyrkoval. Där går det utmärkt att man i ett och samma val kan kandidera både på en centerlista och på en tvärpolitisk lista.

Kampanj för EU-motståndare
Det finns centeravdelningar som i valet inte stödjer centerns lista, utan istället kommer kampanja för EU-motståndarna.

Den lilla avdelningen Hudiksvall Idenor stödjer till exempel EU-motståndarna och det gör även centerkvinnorna i Hudiksvall Idenor, berättar vice ordföranden Inga-Lena Bergfält.

– Jag tycker det ger signalen att man inte lyssnat på de medlemmar som är mer EU-motståndare och tycker att vi ska ha även sådana med på listan.

”En tankeställare”
Att utesluta de som också stödjer EU-motståndarna är inte aktuellt, enligt partisekreteraren Jöran Hägglund.

Sven Bergström, riksdagsledamot för centern från just Hudiksvall, tycker däremot kritiken är ett tecken på att partiet måste lyssna på EU-skeptikerna.

– Det är naturligtvis en tankeställare för partistyrelse och riksdagsgrupp att lyssna noga på vad våra medlemmar tycker i de här frågorna. Hade man nominerat Jörgen Bengtsson högt upp på listan så hade den här historien inte varit aktuell, tror jag. Det blir en bakläxa till valberedningen och vår hantering av den här frågan.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista