Pensionsomröstning pågår i det tysta

Just nu är det många svenskar som deltar i en omröstning om hur deras pensioner ska förvaltas. Det sker i det tysta, trots att 330 000 personer deltar.

Det handlar om pensionsbolaget SPP och SHB, Handelsbanken, där Stefan Nilsson är vice vd.

– För kunderna ökar rättvisan. Det rör sig om ett mera individuellt system. De ömsesidiga bolagsformerna fungerar när vi talar försäkringsrisker. Men de fungerar inte när vi talar om sparande, utan det finns ingen annan ömsesidig sparandeform än just i försäkringar och vi vill göra det till ett individuellt system. En annan viktig sak är också att med ett vinstutdelande bolag kan man införa flytträtt för kunderna, att byta försäkringsbolag eller förvaltningsform, säger Stefan Nilsson.

Ombildning av SPP
Handelsbanken köpte SPP för 7,1 miljarder kronor i december 2000. Nu vill Handelsbanken gå vidare och ombilda SPP från ett ömsesidigt till ett vinstutdelande bolag. Redan då affären gjordes var den uttalade ambitionen att ombilda SPP.

Skillnaden blir att pensionsspararna nu står för alla risker och underskott. Om spararna röstar ja går Handelsbanken in med nytt riskkapital, mellan 6 och 8 miljarder kronor. Därmed tar bolaget över en stor del av de risker som försäkringstagarna idag ensamma får stå för.

Röstningen avslutas lagom till midsommar och blir det ett ja då och Finansinspektionen godkänner det hela så sker ombildningen den 1 januari 2006.

Ökar rörelseresultatet
Affärsmässigt skulle ombildningen öka Handelsbankens rörelseresultat redan 2006, enligt delårsrapport i förra veckan.

Det finns dock några moln över denna solskenshistoria. Kritiker har hävdat att köpeskillingen gick direkt in i försäkringsbolaget Alectas kassa, när livbolaget SPP såldes till Handelsbanken. Livspararna borde ha fått 5 av de 7,1 miljarderna. Parallellen till Skandias försäljning av kapitalförvaltningen brukar hållas fram.

SPP har inte heller varit någon framgångssaga efter inlemmandet i Handelsbanken. SPP brukar hamna sist av livbolagen när man mäter konsolideringen, alltså skillnaden mellan tillgångar och åtagande. Helst ska den vara en god bit över 100, men SPP ligger under.

Kapitaltillskott behövs
Just därför behövs kapitaltillskott på mellan 6 och 8 miljarder kronor.

– Vi har 6 till 8 miljarder skäl att rösta ja till ökad trygghet: banken går in med nytt riskkapital, ökad frihet, man har rätt att flytta sin försäkring och ökad rättvisa, det individuella systemet, säger Stefan Nilsson.

Vad händer om 51 procent säger nej?

– Då fortsätter vi att bedriva detta bolag i den ömsesidiga formen och då ska vi göra så gott vi kan.

Men hur ska ni då göra för att tjäna pengar?

– Vi tänker driva detta vidare precis på samma sätt som vi gör i dag. Vi utgår från vad kundens vilja och nytta är.

Men hur tjänar ni pengar på detta bolag i dag?

– I dag tjänar vi inte pengar på bolaget. Vår avsikt är att tjäna pengar på bolaget när vi blir ombildade, säger SHB:s vice vd Stefan Nilsson.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Michael Österlund
michael.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista