En filmstjärna kandiderar

Filmhjälte kan bli Filippinernas president

På måndag är det presidentval i Filippinerna. Skådespelaren och filmhjälten Fernando Poe som knappt säger någonting under valkampanjen har stora möjligheter att vinna. SR:s Asienkorrespondent följde Fernando Poes bilkortege genom staden Quezon City nära huvudstaden Manila.

Bilkortegen skumpar fram på de ojämna små grusgränderna i Quezon City, systerstad till Filippinernas huvudstad Manila. På ett lastbilsflak står en 64-årig man i solglasögon, klädd i en gul tröja som det står FPJ på.

FPJ står för Fernando Poe junior. För andra gången på sex år har filippinska väljare möjligheten att rösta fram en skådespelare till presidentposten. Det gick illa förra gången.

Förre presidenten sitter i fängelse
Skådespelaren Joseph Estrada valdes till president 1998 men avsattes på grund av korruption, maktmissbruk och en rad skandaler efter två och ett halvt år vid makten. Nu sitter han i fängelse.

Fernando Poe och hans medarbetare som tillsammans med livvakter skakar fram i Quezon City möter stora skaror, barn. ungdomar, äldre längs Muaban Street.

Från lastbilen kastar presidentkandidaten och männen omkring honom ut drivor med godis. Inga tal, inga handtryckningar. De få gånger Fernando Poe hållit valtal har det varit mycket korta tal på några få minuter utan konkreta löften, men i dag alltså inga tal över huvud taget.

Ingen politisk erfarenhet
Fernando Poe har aldrig tidigare varit politiskt aktiv. Han har sedan 1950-talet spelat in 200 filmer. Ibland har han kallats för Filippinernas John Wayne. Ofta är han den hederlige polisen, hjälten som löser problemen. Han skjuter ner eller burar in skumma typer.

När FPJ:s bilkortege passerar Romeo Garcias gatukök frågar jag honom om Fernando Poe kan bli en bra president.

– Ja, jag tror det. Den nuvarande regeringen gör inget. Jag hoppas på FPJ, säger Romeo vid gatuköket och vinkar till kandidaten.

Lars Gunnar Erlandson, Quezon City, Filippinerna
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".