Reinfeldt: Reträtt nästa år inte möjlig

3:16 min

I dag informerade ÖB Sverker Göransson både statsministern och riksdagens försvars- och utrikesutskott om säkerhetsläget för de svenska soldaterna. Statsministern uppger att samtal mellan honom och Mona Sahlin kommer att fortsätta på torsdag.


– Det svenska närvarandet, tillsammans med ytterligare 46 länder, har sagt att ska vi möjliggöra att utvecklings- och biståndsinsatser når fram, och ska vi möjliggöra ett afghanskt eget ägarskap, då måste vi tydligare gå på talibaner och kriminella nätverk och inte låta dem få härja fritt och nyrekrytera. Det är den förändrade taktiken som möjligen kan beskrivas som att det blir sämre innan det kan bli bättre, säger statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt säger att han tror att den nya, mer riskfyllda taktiken är nödvändig för att Afghanistan ska kunna bli ett normalt, demokratiskt fungerande land. År 2014 räknar statsministern med att soldater kan tas hem.

Den rödgröna oppositionens gemensamma krav är att påbörja hemtagningen redan nästa år. Fredrik Reinfeldt säger att han till att börja med vill försöka övertyga Socialdemokraterna att bortse från partitaktik.

– Jag inleder samtal, tillsammans med Carl Bildt, med Mona Sahlin på torsdag. Vi har nära 10 år av bred samsyn mellan Socialdemokrater och allianspartier. Det var under en socialdemokratisk regering som närvaron beslutades och vi har ett antal propositioner som vi brett har kunnat stödja tillsammans. Min förhoppning är att det fortsatt ska kunna vara så, säger Fredrik Reinfeldt.

I riksdagshuset hölls vid lunchtid idag en minnesstund för den dödade svenske soldaten och överbefälhavaren Sverker Göransson hade dessförinnan i detalj gått igenom för ledamöterna i riksdagens försvars- och utrikesutskott vad som hänt den svenska truppen de senaste dagarna, och också hur säkerhetsläget ser ut i Afghanistan för den svenska styrkan.

Den 4 november ska regeringen komma med sitt förslag om den svenska afghanistanstyrkans framtid, en fråga som sen riksdagen kommer att ta ställning till.

Allianspartierna vill att den svenska truppen skall vara kvar, och har till och med sagt sig vara beredd att skicka dit fler soldater.

De rödgröna partierna presenterade före valet en överenskommelse om att börja dra tillbaka delar av styrkan redan nästa år, för att avsluta sitt uppdrag i Afghanistan 2013, och den överenskommelsen ligger fast, säger Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin.

– Vi var medvetna om de risker som det här uppdraget för med sig när vi tog beslutet, och vi är fortsatt medvetna om de risker som de här internationella fredsinsatserna bär med sig, säger han.

Finns det ingenting i de senaste dagarnas händelser som gör att du tycker att svenska soldater bör finnas kvar där längre eller att det bör vara fler?

– När vi nådde den här överenskommelsen så sent som i augusti, så kände vi till hur säkerhetssituationen ser ut i Afghanistan, och det har inte förändrats.

Tror du att det kan bli en överenskommelse med regeringen?

– Vi har lagt vårt förslag. Det enda osäkra är vad regeringen vill. Då kan inte jag säga att det är möjligt eller sannolikt att vi får en överenskommelse med regeringen, för jag vet inte vad de kommer att föreslå. Så enkelt är det, säger Urban Ahlin.

Enligt ÖB, Överbefälhavare Sverker Göransson, är det inte rimligt att börja dra tillbaka delar av den svenska truppen redan nästa år.

– Inte utifrån det säkerhetsläge vi har och den nivån vi har för afghanska säkerhetsstyrkor, utan att man i så fall ändrar uppgiften vi har att lösa.

Varför går det inte att göra?

– Därför att förbandet redan nu, utifrån sin uppgift, har fullt upp att lösa den uppgift de började med mot afghanska armén och polisen. Det räcker inte till mer än så, säger överbefälhavare Sverker Göransson.

ÖB: Fortsätter på samma linje

#text=4111672# möte med utrikes- och försvarsutskottet, säger han att han har ambitionen att afghanska styrkor själva ska kunna ta över 2014.

Karin Runblom Pontus Matsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista