Blind pojke lämnas ensam på skola

Halmstads kommun vill inte bekosta hemresorna för synskadade Niklas Nilsson från Oskarström som går i skola i en annan kommun. Eftersom Niklas familj inte har råd att låta honom åka hem varje vecka blir han istället ensam kvar i skolan på helgerna. (P1 Barnen)

– Ibland är det lite ensamt. På kvällarna har jag ingen att prata med, säger Niklas.

Men hur får du mat?

– Det finns i frysen.

Varför åker du inte hem i stället på helgerna?

– Det är för dyrt.

Skulle du vilja det?

– Ja.

Niklas Nilsson är 17 år och är sedan ett år elev på Ågestaskolan utanför Stockholm. Han läser in nian där, för att det är en skola som ger mer assistans till eleverna än vad skolorna i Halmstads kommun ger.

Ansökt om ersättning
Föräldrarna Monika och Jonny Nilsson har ansökt hos barn- och ungdomsnämnden om ersättning för hemresor men fått avslag.

– Vi försökte att få en resa hem varje månad beviljad. Men Halmstad kommun har tyvärr sagt nej. Så vi har fått stå för de här resorna själva. Då blir det bara en gång.

Hur känner du som mamma då, när du sitter här i Oskarström och tänker på honom?

– Det är fruktansvärt jobbigt.

Chefen för barn- och ungdomsförvaltningen Margaretha Perborg säger att hennes förvaltning inte tar ansvar för reseersättningen för elever som går på specialskolor, därför fick familjen avslag.

Ligger under socialförvaltningen
Däremot menar hon att det kanske ligger under socialförvaltningen, men familjen har inte fått besked om att vända sig till socialförvaltningen istället.

– Det beskedet kanske vi borde ha gett dem. Jag vill inte uttala mig i specifika fall men jag har nu tagit en kontakt med socialförvaltningen och hört med dem.

Ylva Mårtens, P1
ylva.martens@sr.se

Maja-Lena Rådelius, SR Halland
maja-lena.radelius@sr.se

Mer om detta i programmet Barnen klockan 11:03 i P1 fredag 7 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".