Bush backar om stöd till Israel

USA:s president Bush backar nu delvis från sitt tidigare stöd för den israeliske premiärministern Ariel Sharons kontroversiella plan för tillbakadragande från de ockuperade områdena. Efter hård kritik slog Bush fast att frågorna måste avgöras i direkta förhandlingar mellan israeler och palestinier.

– USA tänker inte ha någon förutfattad mening om resultatet av de förhandlingarna, sa Bush på torsdagskvällen efter sitt möte med Jordaniens kung Abdullah i Vita Huset.

Det var precis ett sådant diplomatiskt klargörande som kungen hade hoppats på. Även om presidenten höll fast vid att han tror att den så kallade Sharonplanen är en hjälp på vägen i fredsförhandlingarna så var han under hård press att på något sätt gå även arabländerna till mötes.

Upprörda känslor
Där har kritiken varit hård och känslorna upprörda efter att Bush nyligen sagt att han stödjer den israeliska premiär-ministerns plan att Israel enbart delvis drar sig tillbaka från den ockuperade västbanken.

Presidenten sa då också att palestinska flyktingar inte kan räkna med att få återvända till sina gamla hemtrakter i det som idag är Israel. Det är två kontroversiella frågor som palestinierna anser ska avgöras just i direkta förhandlingar mellan dem och israelerna.

Den amerikanske presidenten ska nu också, på uppmaning av kung Abdullah, skicka ett brev till palestiniernas premiärminister Qurie för att förklara sina åsikter och förbättra dialogen mellan amerikaner och palestinier.

Abdullah välkomnar Bushs besked
Jordaniens kung Abdullah välkomnade presidents Bushs besked som också ska ses mot bakgrund av kritiken i arabvärlden mot Irakkriget i allmänhet och den senaste tidens avslöjanden om övergrepp mot krigsfångar i synnerhet.

Det är dock en fortsatt svår balansgång för Bush. Å ena sidan att inte vika från USA:s traditionellt starka stöd till Israel, å andra sidan att inte ytterligare förvärra relationerna till arabvärlden.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista