Brittiska försvaret tvingas till stora besparingar

1:30 min

I morgon ska den brittiska regeringen berätta var och hur den ska spara omkring 900 miljarder kronor i statsbudgeten.  Men redan i dag presenterades besparingarna i försvaret och den brittiska flottan kommer under tio år ha hangarfartyg utan flygplan.

Den förra Labourregeringen hade beställt två nya hangarfartyg. Det tyckte den nya borgerliga koalitionsregeringen var åtminstone ett för mycket. Men det visade sig att det på grund av ingångna avtal skulle bli dyrare att avbeställa ett av fartygen än låta bygga båda två. Men för att spara pengar så skrotar nu regeringen omedelbart ett av de gamla hangarfartygen och gör sig också av med den flygplanstyp som hangarfartygen haft ombord.

Det kan komma att ta uppemot tio år innan de planen är ersatta. Så när det första av de nya hangarfartygen är färdigbyggt om sex år så finns det inga flygplan att ha ombord. Istället kommer fartyget att ha helikoptrar och mindre obemannade flygplan. Trots kritik från militärt håll ser inte försvarsminister Liam Fox det här som något större problem.

– Just nu har vi tillstånd att utnyttja andra länders flygbaser men på lång sikt vet vi ju inte och då kan vi behöva hangarfartygen, säger försvarsministern i en BBC-intervju.

Den brittiska försvarsmakten kommer också att tvingas spara på andra områden. När det till exempel gäller att förnya Storbritanniens ubåtsbaserade kärnvapenförsvar så kommer det förmodligen inte att fattas något beslut om det under den nuvarande mandatperioden utan först någon gång efter år 2015.

Johan Prane, London

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista