Rekordpriser på bostäder i Göteborg

Priserna på bostadsrätter ökar mer i Malmö och Göteborg än i Stockholm. Nu skiljer det inte många tusenlappar i kvadratmeterpris mellan till exempel Göteborg och Stockholm. Nyligen sattes ett prisrekord i Göteborg på 1,4 miljoner kronor för en etta på 31 kvadratmeter i exklusiva Vasastan mitt i centrala Göteborg.

Lägenheten köptes av Patrik Johansson.

– Det är fruktansvärda priser, men jag kände när jag gick in i den här lägenheten med den här utsikten att den här skulle jag helt enkelt ha. Kosta vad det kosta vill, säger han.

Jobbar som lärare
Patrik Johansson bor i Göteborg och jobbar som lärare i Kungälv, några mil norrut. Det är han som ligger bakom prisrekordet i Göteborg genom att betala 1,4 miljoner för 31 kvadratmeter, eller omräknat 45 800 kronor per kvadratmeter, för lägenheten i centrala Göteborg.

Genomsnittet för hela Stor-Göteborg ligger på 13 500 kronor per kvadratmeter, och det är en ökning med 16 procent på ett år, enligt ny statistik från Mäklarsamfundet.

I Malmö var ökningen hela 36 procent under perioden. Kvadratmeterpriset ligger nu igenomsnitt på 3 000 kronor lägre än i Göteborg, 10 500 kronor.

Stockholm toppar prislistan
Men prisligan toppas fortfarande av Stor-Stockholm, även om lägenhetspriserna mattats av. Bara åtta procent i ökning på ett år till en genomsnittlig prislapp på 18 500 kronor per kvadratmeter.

För några veckor sedan utsågs Göteborg till årets tillväxtkommun eftersom kommun ansågs ha omvandlats till en nationell motor från en kommun i strukturkris. Detta bevisas inte på minst genom stigande bostadspriser.

– Priserna har varit lägre här och då finns det ju mer utrymme för att priserna ökar. Dessutom tror jag att staden som sådan känns bra för företagande, inflyttning, studier. Sådant gör att man måste köpa sin bostad för det finns inget att hyra och det påverkar förstås priserna uppåt, säger fastighetsmäklare Henrik Ericsson.

”Normala inkomster räcker”
Det var just Henrik Ericsson som sålde den rekorddyra lägenheten, och han säger också att egentligen vem som helst med en normal inkomst i Göteborg i praktiken skulle kunna köpa en sådan här lägenhet, inte minst genom den låga räntan.

I fallet med läraren Patrik Johansson som köpte lägenheten, handlar det inte bara om ränteläget som ger möjlighet till lägenhetsaffärer. Han ska sälja nu sin gamla tvårumslägenhet och räknar kallt med ett högt pris.

– Om man har en kanonlägenhet på gång till salu som kommer att gå för ganska mycket pengar plus att man har köpt den för en femton-tjugo år sedan för en låg summa, och om man dessutom har en avgift i dag som är mycket högre än vad den avgiften är på den nya lägenheten, blir det en total måndskostnad på ungefär samma som nu, säger han.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista