Hotad åklagare yrkar på långa straff

1:44 min

I dag avslutades rättegången i det stora kopplerimålet i Malmö. Den har fått stor uppmärksamhet genom de hot som riktats mot domare, åklagare, och utredare och för slagsmålen utanför rättssalen.

En person sitter häktad misstänkt för hot mot åklagaren och en polis. Den utredningen sköts av åklagare i Göteborg.

Kammaråklagare Ulrika Rogland, som haft polisbeskydd under rättegången, inledde sin slutplädering med att påminna om vad rättegången egentligen handlar om:

– Detta målet har ju handlat om en väldigt ung flicka, så pass ung, och framför allt så pass ung i utvecklingsnivå att hon inte kunnat vara med här i rätten i dag. Bara det, menar jag, talar sitt eget språk, sade hon.

Flickan det handlar om är 14 år, men har en utvecklingsstörning som gör att hon är på en tioårings nivå. Enligt de psykologer som vittnat är det uppenbart, även för den som träffar henne för första gången att flickan har ett handikapp.

Hon älskar att åka rutschbana, men har sex med män för att hon tror att det är just det de vill ha, sade åklagaren. Tio män i åldrarna 16 till 67 år står åtalade för människohandel och i en del fall för grov våldtäkt mot barn.

Under ett dygn i våras transporterades hon mellan en lägenhet och en klubblokal där hon hade mellan tjugo och trettio samlag med olika män. I förhör har hon sagt att en av de misstänkta männen var snäll eftersom hon vid några tillfällen fick ta en paus mellan samlagen.

I bevisningen finns bland annat DNA från flera av männen och övervakningsbilder. Kammaråklagare Ulrika Roglands straffyrkanden för männen sträckte sig från samhällstjänst till åtta års fängelse och utvisning. Försvarsadvokat, Jan-Anders Hybelius, menade att bevisningen var svag och vädjade till rätten att bortse från de hot som riktats mot domare och åklagare under rättegången.

– Det har inte bara varit påstådda hotelser och liknande, utan det har ju även varit tumult utanför rättegångssalen. Men allt detta måste man bortse från när man bedömer bevisningen i målet, säger han.

Jens Ericson, Malmö

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista