Första räntehöjningen i Kina på tre år

För första gången på nästan tre år har Kina beslutat att höja räntan. Beslutet har omedelbart utlöst reaktioner i omvärlden. Den amerikanska dollarn har stärkts och priset på guld och olja har gått ner.

Och det finns nu spekulationer om att fler räntehöjningar är på väg.

Beslutet kom som en överraskning och betraktas nu som att Kinas centralbank tar ett första steg för att avveckla den stimulanspolitik som drogs igång när finanskrisen blommade ut på allvar hösten 2008. Då sänktes räntan i snabb takt från drygt 4 till 2,25 procent i december. Och där har den legat fram till i dag, då den höjdes med en kvarts procentenhet till 2,5 procent.

Senare i veckan väntas ekonomisk statistik för Kinas ekonomi under det tredje kvartalet. Och räntehöjningen kan förebåda siffror som visar på risk för överhettning med stigande inflation, en gissning på 3,5 procent förekommer, och därtill risk för allt för snabba prisökningar på fastigheter.

Problemet för Kina är samtidigt att räntehöjningen kan locka in utländskt kapital som söker bättre avkastning än vad som går att få i till exempel Japan, USA och Europa med låg ränta eller räntor nära noll.

En omedelbar effekt i dag är att dollarn blivit starkare efter Kinas räntebeslut och med den koppling yuanen har till dollarn kan det också bidra till att den kinesiska valutan blir starkare.

Med eventuellt fler räntehöjningar i sikte är frågan om det som nu hänt är inledningen till att Kinas valuta är på väg ut ur den undervärdering och gradvis blir starkare mot den amerikanska dollarn. Och att det i så fall är en övergående effekt att dollarn just i dag blivit starkare. Något som i dag också gjort att priset gått ner på både guld och olja som ju prissätts i dollar.

Christer Hillbom

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista