Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Inga prickar för patientmissar

"Vi tar ställning i ansvarsfrågan"
1:37 min

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har slutat pricka läkare för patientmissar. Nämnden hänvisar till den nya lagen som träder i kraft 1 januari, och som innebär att man inte längre utdelar disciplinpåföljder.

Generaldirektör Aud Sjökvist säger till Ekot att det finns en rättsprincip som säger att en mildare lagstiftning kan börja tillämpas innan själva lagen träder i kraft.

Från 1:a januari tar Socialstyrelsen över patienternas anmälningar mot sjukvården. Disciplinpåföljderna erinran och varning försvinner, men Socialstyrelsen kan fortfarande rikta kritik samt återkalla legitimationer.

– Vi ålägger ingen diciplinpåföljd men vi prövar ansvarsfrågan om det föreligger ett fel. Det prövar vi fortfarande enligt gällande bestämmelser, säger Aud Sjökvist.

Vad är skillnaden mot innan?

– Det är att vi inte formellt ålägger en diciplinpåföljd.

Aud Sjökvist säger att beslutet att inte längre varna eller pricka läkare som gör fel beror på att riksdagen i somras beslutade om att helt avskaffa disciplinpåföljden från 1 januari 2011.

En viktig rättsprincip, säger generaldirektören, är att då sluta utdela varningar redan nu.

– Om det här hade varit en fråga som hade legat i en allmän domstol, då hade domstolen kunnat börja döma mer eller mindre direkt enligt de nya bestämmelserna.

Det är bara praktiska skäl som gör att lagen inte formellt började gälla i somras, säger Aud Sjökvist.

– Enda skälet till att patientsäkerhetslagen inte träder i kraft direkt är att vi måste ha tid att avveckla verksamheten och Socialstyrelsen måste få tid att ta emot verksamheten, säger hon.

Läkarförbundet är kritiskt till beslutet i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och en minoritet i nämnden är emot beslutet.

– Var och en har rätt att ha sin åsikt, så det har jag inget problem med.

Finns det inte risk att det finns missar som inte får någon påföljd alls?

– Vi tar ställning i ansvarsfrågan, så vi skickar en kopia av varje beslut till Socialstyrelsen, så de kan titta på de fel som har begåtts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".