Apotekets Camilla Frislund mäter trycket på kollegan Sara Stenerhag. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.

Egen mätning av blodtryck bra för hälsan

1,8 miljoner svenskar har högt blodtryck
2:26 min

Att själv mäta blodtrycket hemma kan bidra till att göra den egna vården bättre. Det är slutsatsen i en rapport från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.

Fler och fler blodtryckspatienter håller själva koll på blodtrycket. Det kan ge säkrare mätningar, enligt rapporten.

– De som äter blodtrycksmedicin vill ha möjlighet att mäta hemma också för att kontrollera utan att behöva gå till läkare, säger Camilla Frislund på NK-apoteket i Stockholm, när hon visar hur det går till att mäta blodtrycket själv.

1,8 miljoner svenskar har högt blodtryck. Det blir allt vanligare att hålla koll på trycket hemma.

Apparaterna säljs både på apotek, i butiker för tekniska prylar och via internet.

Enligt en rapport från SBU, Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering, har omkring 300 000 köpt en mätare.

Detta kan sjukvården dra nytta av, säger en av rapportens författare, professor Fredrik Nyström vid Universitetssjukhuset i Linköping.

– Under förutsättning att den mätare patienten har är av tillräckligt bra kvalitet, och att de mäter med rätt teknik, går det bra att använda resultaten från hemmet för att styra terapi och för att uttala sig om patientens prognos på sikt, säger Fredrik Nyström.

Patienter som har en mätare hemma kan göra listor över trycket vid olika tidpunkter, så att läkaren bättre kan se vilken dos medicin som behövs.

Det kan också råda bot på viss överbehandling. Var tionde patient får ett ovanligt högt tryck just när de är på vårdcentralen på grund av den stress som det innebär att mäta, säger överläkare Fredrik Nyström.

– Man kan minska medicineringen på en del patienter efter de mätningar som tar hänsyn till att folk har lägre blodtryck hemma. Om de stressar upp sig på mottagningarna får de falskt förhöjt blodtryck, säger Fredrik Nyström.

Trots vinsterna finns inga förslag i rapporten om att blodtrycksmätare ska delas ut till alla patienter.

En apparat kostar mellan 500 och 1 500 kronor. Det är inte säkert att det blir lönsamt och intresset kan variera, säger Fredrik Nyström.

– Det är inte säkert att alla patienter är lika pigga på att göra det här. De kanske trivs med omhändertagandet på mottagningen och vill träffa en sköterska och en läkare för att mäta sitt blodtryck, avslutar överläkare Fredrik Nyström vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Om blodtryck

  • Blodtrycket är ofta högre på morgonen. Vissa patienter har förhöjt tryck bara under en begränsad period på förmiddagen
  • Blodtrycksmätare som mäter på överarmen ger säkrare resultat än de som mäter på handleden.
    Källa:
    Överläkare Fredrik Nyström, Universitetssjukhuset i Linköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".