"Vägverket döljer siffror om trafikdöda"

I sex år har Vägverket haft till uppgift att få ned antalet allvarliga trafikolyckor enligt den nollvision som riksdagens beslutat om. Trafiksäkerhetsforskaren Anders Englund menar att Vägverket har misslyckats och döljer sitt misslyckande genom att manipulera olycksstatistiken och skönmåla utvecklingen. (Ekot och P1-morgon)

– De går ut i ett pressmeddelande och säger att säkerheten i Sverige utvecklas positivt och i en rapport till näringsdepartementet att antalet dödade i trafiken minskar. Men det är inte sant, säger Anders Englund.

Trafikforskaren Anders Englund beskyller de trafiksäkerhets-ansvariga på Vägverket för att ge sken av att olycksstatistiken är bättre än den egentligen är.

”Missade målet helt”
1997 beslutade riksdagen om nollvisionen. Trafik-säkerhetsarbetet har sedan dess inriktats mot att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken.

Målet för år 2000 skulle vara högst 400 dödade och antalet svårt skadade högst 3 700. Vägverket missade det målet helt, menar Anders Englund, eftersom antalet dödade faktiskt blev 591 och de svårt skadade 4 103.

Nu har riksdagen fastställt nästa etappmål för 2007 då antalet dödade och svårt skadade ska minskas med hälften jämfört med 1996.

Vägverket tillbakavisar kritiken
Enligt Vägverket går det här arbetet bra. Anders Englund menar dock att det inte är sant eftersom antalet dödade i trafiken under förra året blev 533. Det ska jämföras med 508 dödade 1996, alltså en ökning och inte en minskning.

Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör, Claes Tingvall, tillbakavisar dock kritiken.

– Vi far inte med någon osanning. Däremot kan man göra olika tolkningar av läget. När vi säger att det är positivt så jämför vi med när vi stod som högst omkring år 2000. Sedan dess går det i alla fall i positiv riktning. Däremot påpekar vi ständigt och jämt att utvecklingen inte går i takt med de mål för 2007 som regering och riksdag har fattat beslut om, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör, Claes Tingvall.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista