Chilensk gruvledning struntade i varningar

1:21 min

Medan Chiles president Sebastian Piñera är på resa i Europa och tar emot hyllningar för det framgångsrika räddningsarbetet i San José-gruvan, så växer kritiken i Chile mot gruvans ägare.

– Bara tre timmar innan olyckan bad vi om tillstånd att få lämna gruvan, men vi fick nej av ledningen, berättar nu flera av de 33 räddade gruvarbetarna.

Ovanligt många ras och hotfulla ljud av ett berg på väg att krackelera, som ekade genom gruvgångarna, hade gjort att många av gruvarbetarna anade att en olycka var på väg.

Veckan före olyckan hade också varit fylld av olycksbådande signaler,

Och just den här dagen var de så påträngande att gruvarbetarna alltså bad om att få lämna gruvan.

Gruvledningen hävdar att den inte tagit emot någon sådan begäran.

Men senaten har nu tillsatt ett speciellt utskott för att undersöka vad som egentligen hände.

Utskottets ordförande har redan sagt att hans intryck är att gruvledningen helt enkelt inte brydde sig om varningarna.

Gruvarbetarna har också initierat en rad rättsliga processer mot staten, som man menar misskötte sin uppgift när gruvan fick tillstånd att öppna igen, sedan den stängts, just på grund av bristande säkerhet.

Det är ingen kritik riktad mot den sittande regeringen, utan mot den ansvariga myndigheten, en kritik som även gruvministern har fört fram.

Han har konstaterat att det är många lik i garderoben som kommer att grävas fram i takt med att olyckans orsaker klarläggs.

Lars Palmgren, Santiago

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista