Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 8
I fabriken utanför Phnom Penh går 10-15 procent av produktionen till svenska H&M. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
2 av 8
Utelåsta textilarbetarna Chan Tawi och Mol Sony gråter när de berättar att deras lön försörjde många familjemedlemmar. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
3 av 8
Arbetare vid River Rich-fabriken på väg tillbaka efter lunchrasten. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
4 av 8
Textilarbetaren Chun Skohim, 33, omgiven av andra avstängda textilarbetare vid River Rich-fabriken utanför Phnom Penh. Foto: Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
5 av 8
Textilarbetare utanför River Rich-fabriken i Kambojda köper mat under sin lunchrast. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio
6 av 8
Textilarbetaren Ngean Kosal, 25, med sin baby Kim Long, har jobbat i River Rich-fabriken, som har svenska HM som stor kund, sedan 2004. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
7 av 8
Utelåsta textilarbetarna Soy Linen och Silen Soun har förlorat sina inkomster sedan de deltog i en strejk i en textilfabrik utanför Phnom Penh förra månaden. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
8 av 8
Textilarbetaren Chan Vany, 24, är ledsen för sina kolleger som blivit av med jobbet. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

Textilarbetare sparkades efter strejk

Minimilönen motsvarar 400 kronor i månaden
2:51 min

I Kambodja har runt 300 textilarbetare, många av dem sysselsatta med att sy plagg för klädjätten H&M, blivit av med jobben sedan de deltagit i en strejk för högre löner. , säger en av arbetarna.

Enligt företagen var strejken olaglig, medan arbetarna säger att den var helt laglig. De säger att deras minimilön på motsvarande 410 kronor i månaden inte går att leva på.

Hundratals arbetare är på väg in i textilfabriken River Rich efter lunchrasten, de flesta unga kvinnor.

Men kvar vid grinden står en grupp textilarbetare som nu inte blir insläppta i fabriken, del i en kinesiskägd företagsgrupp som har svenska klädjätten H&M som en av sina största kunder.

– Det känns hemskt när jag ser mina gamla arbetskamrater gå in och jobba. 

Nu är jag arbetslös, säger före detta sömmerskan Silen Soun.

Arbetare som passerar in genom grinden tittar ibland medlidsamt på gruppen, några ropar uppmuntrande ord.

Silen Soun och de andra utestängda arbetarna - enligt facket handlar det om över 300 personer - straffas för sin roll i en omfattande strejk för högre löner förra månaden.

Tiotusentals arbetare deltog i strejken, som avblåstes i mitten av september när Kambodjas regering grep in.

Textilindustrin är central i Kambodjas ekonomi och sysselsätter 345 000 arbetare, många av dem unga kvinnor.

Silen Soun är 29 år gammal, tårarna rinner längs hennes kinder när hon berättar att hennes lilla barn såväl som hennes föräldrar var beroende av hennes lön för att överleva.

– Nu får jag ingen lön längre.

Hennes chefer säger att hon och de andra kvinnorna här begått olagliga strejkhandlingar och uppviglat andra arbetare.

Men hon säger.

– Jag hoppas fortfarande att vår chef ska ge oss jobbet tillbaka.

Nu har textilarbetarna en minimilön på 61 dollar, eller lite över 400 kronor i månaden. En del säger att med maximal övertid kan de tjäna uppemot 600 kronor i månaden, men att det är för lite för att klara sig.

En annan arbetare som inte längre släpps in på fabriken, 28-åriga Chaan Tavi, säger att lönen är så låg att hon grät varje gång hon fick betalt, för att pengarna gick åt så snabbt.

– När jag skickat pengar till familjen i hemprovinsen fick jag äta det billigaste jag kunde hitta, små sniglar och små fiskar. Jag måste ofta låna pengar för att klara mig. Och nu är jag helt utan lön, säger hon.

Högste chefen för det kinesiska företag som låst ute kvinnorna här, han heter Sung Chung Man, bläddrar i sina papper och berättar om de miljonbelopp som strejken förra månaden kostat hans företag.

Han medger att 61 dollar i månaden knappast går att leva på, men betonar att det är minimilönen. Han säger att de som jobbar hårt kan tjäna mer än det dubbla.

– En del kan tjäna över 200 dollar i månaden. De har också en rad förmåner, som matpengar och de får extra pengar varje månad ju längre de jobbat i företaget.

H&M och andra stora kunder har i ett brev uppmanat parterna att lösa tvisten.

Men Sung Chung Man säger att han inte upplever någon speciell press från H&M.

– Nej egentligen inte. Men de föreslog att vi skulle försöka lösa tvisten med facket.

Sung Chung Man säger att utestängda arbetare och fackledare kan få tillbaka jobben, bara de skriver på ett papper där de erkänner att deras strejk var olaglig och lovar att den inte ska upprepas.

Men textilarbetarna utanför fabriken säger att deras strejk följde lagen och att de aldrig kan gå med på att erkänna att de gjort något brottsligt.

Avstängda sömmerskan Soy Linen säger att det enda hon gjort var att kämpa för sina och kollegernas rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".