Florida är en av de delstater som drabbats hårdast av bostadskrisen. Familjen William har inte kunnat betala bolånet och är på väg att lämna sitt hus i Norland utanför Miami. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.

Tiotusentals amerikaner vräks av bankerna

"Vi vet inte vart vi ska ta vägen"
2:18 min

I USA har finansdepartementet kallat till krismöte senare i dag för att granska hur banker och finansbolag behandlat bostadslånen.

Vita huset anklagar bolåneinstituten för att ha slarvat med hanteringen av både bolån och utmätningar.

Samtidigt fortsätter bankerna med sina utmätningar, som hittills lett till att tiotusentals amerikaner blivit vräkta från sina bostäder.

Gene William står utanför sitt gula enplanshus i en förort till Miami i södra Florida och lastar flyttkartonger i sin pickup.

Det är riktigt illa nu, han har inte kunnat betala bolånet på fem månader och nu har banken gett honom ett ultimatum till nästa vecka, om inte räkningen är betald då, så åker familjen William ut på gatan.

– Vi vet inte vart vi ska ta vägen, vi kanske kan sova hos vänner, säger Gene William, medan den yngsta av hans fyra barn, treåriga Joey, leker tittut bland flyttlådorna.

Nästan var fjärde låntagare här i Florida ligger antingen efter med betalningarna, eller kan inte betala bolånet alls.

Banker och bolåneinstitut har beslutat om utmätningar på löpande band det senaste året, och nu vill Obama-administrationen granska om bankerna verkligen har följt reglerna, eller om bolånekollapsen har lett till en alltför snabb och slarvig hantering.

Men Gene William utanför Miami, sätter inget hopp till myndigheternas granskning.

Bekymren för hans del började i våras, när hans jobb som sjukvårdsbiträde skars ner till halvtid.

Sedan dess har han försökt försörja familjen på halva lönen, och dessutom betalat mediciner åt sin mamma hemma i Haiti - hon vårdas på sjukhus efter jordbävningen i vintras.

Om några dagar måste familjen vara ute ur det slitna gula huset där de bott i tio år.

– Jag ber Gud om hjälp, men jag ser ingen lösning, säger Gene William.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".