Svensk ny minister i Irak

Uppdaterad 12:05
En svensk medborgare, Baktiar Amin, har utsetts till minister för mänskliga rättigheter i det USA-tillsatta irakiska styrande rådet i Bagdad. Det är en känslig ministerpost, särskilt efter avslöjandena om amerikanska övergrepp i Abu Ghraib-fängelset i Irak.

Att ockupationsarmén har begått sådana brott underlättar knappast mitt arbete, säger Baktiar Amin på en något dålig telefonledning från Bagdad.

– Det är ju oroande nyheter om det som pågick i Abu Ghraib-fängelset

Hoppas på snabb utredning
Det är en försiktig och ytterst diplomatisk Baktiar Amin som uttalar sig, när han beskriver de amerikanska övergreppen. Han hoppas nu att de kommer att leda till snabba amerikanska utredningar och bestraffningar av de som begått dessa brott.

Avslöjandena har påverkat alla irakier på ett negativt sätt, säger Baktiar Amin.

– De påminnner dem om de dåliga dagarna. Saddam brukade systematiskt använda tortyr mot folket. Jag hoppas att undersökningarna ska gå snabbt.

Bilder förändrar
Samtidigt säger Baktiar Amin att de här bilderna fått allt för stora politiska proportioner. Nu används bilderna av de som motsatt sig den amerikanska ockupationen och störtandet av den irakiska diktatorn Saddam Hussein.

Man får inte glömma alla de illdåd som begåtts under 35 års brutalt Saddam Husseinstyre mot miljontals irakier. Under många år skedde dessa illdåd utan att världen över huvudtaget brydde sig, säger Baktiar Amin.

– Världen var tyst om dessa massakrer. Bilder existerade inte under den före detta regimen. Nu finns det bilder och det ändrar saker och ting.

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".