Förstasidan 7 maj.

Nya anklagelser mot brittiska soldater

På fredagen publicerades nya anklagelser om brittiska soldaters behandling av irakiska fångar, i London. En soldat som säger sig ha bevittnat hur fångar misshandlades och förnedrades har kontaktat en tidning och förhörs sedan torsdagskvällen av militära utredare.

På hemlig plats någonstans i Londonområdet vittnar en man som kallas ”Soldat C” inför den brittiska militärpolisens utredare.

Soldat C, som kontaktade tidningen Daily Mirror och slussades vidare därifrån till militärpolisen, säger sig ha bevittnat fyra fall av misshandel och förnedring av irakiska fångar i Basra förra sommaren.

Har lista på namn
I en intervju i tidningen säger han att i det värsta fallet han själv såg fick en fånge en säck över huvudet och en korpral stack fingrarna i fångens ögon.

Soldat C säger att han har en lista med namn på en grupp soldater och underofficerare som låg bakom misshandel och förnedring, att det handlar om en liten grupp men att en del högre officerare valde att inte se vad som hände.

Regementet utreds efter tidigare fall
Soldat C:s anklagelser handlar om, precis som de som kom fram i förra veckan från två andra soldater, en specifik brittisk truppenhet, Lancashireregementet, som tjänstgjorde i Irak under förra sommaren och hösten.

Regementet var redan då föremål för utredning. En irakisk hotellreceptionist dog i fångenskap i september förra året. Han skall ha blivit misshandlad till döds.

Fallet ligger hos den militära åklagarmyndigheten och en eller ett par soldater sägs vänta krigsrätt för det.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".