SD:s riksmöte orsakar bråk i Trollhättan

Till helgen kommer Sverigedemokraterna att hålla sitt riksmöte i kommunfullmäktiges sessions-sal i Trollhättan. Riksmötet hålls där trots att stadsdirektören i början av året beslutade att bara lokala och regionala partimöten får hållas i stadshuset. (Ekot och SR Väst)

Det socialdemokratiska kommunalrådet i Trollhättan, Gert-Inge Andersson är kritisk.

– Det känns naturligtvis inte riktigt bra, men det som är värre för min del är att de beslut och de överenskommelser som vi politiskt beslutar om inte tränger ut i organisationen ser jag som mer allvarligt. Vi har varit väldigt noggranna med att säga att den här typen av riksmöten, oavsett om det är Sverigedemokrater, socialdemokrater eller moderater, ska inte vara i vår fullmäktigesal, säger han.

Nya regler i januari
Redan förra året arrangerade Sverigedemokraterna, med två kommunfullmäktigemandat i Trollhättan, sitt årliga riksmöte i Trollhättan. Själva mötet hölls i kommunfullmäktiges sessionssal i stadshuset.

Ingen visste om att det mötet skulle äga rum förrän efteråt. Då krävde också de andra politiska partierna i kommunen att uthyrningsreglerna skulle ändras. Det gjordes i januari när stadsdirektören beslutade att stadshuset bara får användas för lokala och regionala partimöten, inte riksmöten.

Men regeländringen nådde inte alla, så när Sverigedemokraterna även i år ville hålla sitt riksmöte i Trollhättans stadshus, gick det bra.

Rutiner måste säkras
Ilskan från andra politiska partier är stor över den här missen. Stig Fredriksson är stadsdirektör i Trollhättan.

– Jag kan inte exakt svara på vad som har missats. Vi konstaterar bara att kommunikationen i vår organisation tyvärr inte har fungerat i det här fallet och den här bokningen har gjorts, säger han.

Vad säger du om att det är så?

– Det är klart att vi måste säkra våra rutiner. Ett beslut som har tagits, oavsett om det är av mig som i det här fallet, eller om det är ett politiskt beslut, ska naturligtvis följas, säger Trollhättans stadsdirektör Stig Fredriksson.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se
Peter Olsson, SR Väst
peter.g.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista