Lövhalkan har så här års skapat stora förseningar för många personer runt om i landet. Foto: Dan Hansson/Scanpix.

Lövhalka på tågspåren snart ett minne blott

"Vi har förstått varför det blir halt"
1:13 min

Lövhalka orsakar stora förseningar varje år. Men nu har forskare upptäckt vad halkan beror på, och resenärerna kan räkna med mindre förseningar och färre inställda tåg.

– Det nya är att vi har förstått varför det blir halt, och det är för att löven transporterar kemikalier till stålytan både till rälsen och till hjulen, och de kemikalierna reagerar och blir ett halt ytskikt, säger Ulf Olofsson, professor tribologi vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Ja, så här på hösten skapar löv på rälsen hala spår, ett problem som orsakat mycket förseningar runt om i landet. Varje dag blir cirka hundra tusen personer försenade, bara i Stockholms lokaltrafik. Men nu kan problemen med lövhalka vara ett minne blott.

Forskare vid Kungliga Tekniska Högskolan har tillsammans med Trafikverket och AB Storstockholms Lokaltrafik kommit fram till hur den hala ytan uppstår, vilket gör det lättare att motverka halkan, enligt Ulf Olofsson vid Kungliga Tekniska Högskolan.

Han säger att resultaten kommer att få positiva effekter för resenärerna, i form av mindre förseningar och färre inställda tåg.

– Vad vi hoppas på och räknar med är att man bättre kan ta bort löven och att man förhindrar att de fäster vid rälsen, och att man kan eliminera tillräckligt mycket av det svarta skiktet som gör att det blir halt, säger Ulf Olofsson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".