Ringholm inte orolig över oljepriset

Oljan är på väg att bli dyrare än någonsin tidigare. Finansminister Bosse Ringholm anser inte att det påverkar svensk ekonomisk politik än så länge även om han ser allvarligt på att oljan nu är rekorddyr.

– Det är alarmerande förstås eftersom det är många samverkande faktorer som gör att vi idag har ett alldeles för högt oljepris. Det finns skäl att fundera på vad man kan göra från EU och andra för att bidra till en normalisering av oljepriset, säger Bosse Ringholm.

Vad tycker du att man bör göra?

– Jag tror att man kan föra samtal med de oljeproducerande länderna. De har samma intresse som vi som konsumenter har av att vi har en mer normal nivå framöver. Det är naturligtvis krigssituationen i Irak som behöver avvecklas och en normalisering i Irak tror jag kan vara ett positivt tecken.

Hur påverkar detta den svenska ekonomin?

– I det korta perspektivet är det så att vi inte har några som helst inflationsproblem i dagsläget. Så även om en enstaka produkt som oljan ligger på en för hög nivå ligger vi långt från några 2-procentsmål. Snarare är det väl så att Riksbanken har problem med att leva upp till de krav den har på sig att försöka hålla en 2-procentig inflation.

Finns det inget skäl att göra något år bensinskatten?

– Det ska vi diskutera i höst, men det är alldeles för tidigt att ha någon uppfattning om det.

Men det är ändå så att staten får in väldigt mycket pengar när oljepriset höjs.

– Ja, men det är ju under en kort period. Om det blir bestående vet vi ingenting om. Där får vi avvakta till hösten och se om det då fortfarande är ett bestående fenomen.

Så här finns ändå en viss vinst att göra för statskassan?

– Det finns alltid plus- och minustecken i statsbudgeten. På samma sätt som vi under en kortare period kan få något större inkomster genom ett högt oljepris och beskattningen så får vi också mindre intäkter därför att vi har haft en mindre lönesumma och färre personer i jobb under senare tid än vad vi räknade med för ett halvår sedan. Det ena motverkar det andra.

Vilket väger tyngst?

– I dagsläget väger definitivt den lägre lönesumman tyngst. Det visar sig att både staten och kommunerna får ju mindre skatteintäkter än vad vi trodde för ett halvår sedan, säger finansminister Bosse Ringholm.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista