LO vill höja taket i a-kassan

LO vill att taket i A-kassan höjs från dagens 730 kronor per dag till 860 kronor per dag. Färre och färre arbetslösa får ut 80 procent av sin lön från a-kassan. Fler och fler slår i ersättningstaket och det drabbar numera även LO-medlemmarna.

För ett och ett halv år sedan var det 25 procent som tjänade för mycket för att få full a-kassa, nu är siffran uppe i över 30 procent.

Leif Håkansson, LO:s tredje vice ordförande, tycker att utvecklingen är oroande.

– A-kassan ska ju vara en inkomstrelaterad försäkring och den ska ge 80-90 procent i inkomsttäckning vid arbetslöshet. Det gör den inte idag. Det som kan inträffa är ju att vi får ett antal privat försäkringar vid sidan om. Det fick vi förra gången vi låg väldigt lågt i ersättningsnivå. Risken är väl stor att det uppstår sådana fenomen nu också om inte regeringen gör något åt det.

Hur mycket skulle man behöva höja taket?

– 860 kronor skulle det behöva ligga på. Då skulle åtminstone 70 procent av de arbetsklösa få en 80-procentig ersättning.

Vad gör ni på LO för att få igenom det här?

– Vi jobbar med politikerna naturligtvis. Vi har ett väldigt starkt tryck i frågan, inte minst nu inför vår kongress.

Tror du att ni kommer att få igenom era krav?

– Idag är ju regeringens inställning att när samhällsekonomin tillåter ska a-kassan höjas. Så det kommer naturligtvis att bli en, om inte strid så i alla fall när på.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se